Menteri Sanggup ‘Tuang’ Mesyuarat Kabinet Demi Tonton Piala Dunia Di Qatar?

Kehangatan Piala Dunia 2022 di Qatar kali ini sememangnya menjadi tarikan kepada setiap peminat-peminat bola sepak di serata dunia untuk menyaksikan temasya berprestij tersebut.

Malah, ada yang sanggup mengambil cuti dengan satu tempoh masa yang agak lama demi untuk menjadi sebahagian daripada peminat yang hadir di Qatar kali ini.

Di Malaysia, perkara itu juga tidak terkecuali, apabila ada beberapa rakyat tempatan dilihat berada di sana untuk menyaksikan beberapa perlawanan pilihan mereka selain terbabit untuk membuat liputan.

Terbaharu, Harian Metro melaporkan salah seorang menteri tidak hadir menyertai mesyuarat khas Kabinet Kerajaan Perpaduan hari ini setelah dilaporkan telah berlepas ke Qatar untuk suatu urusan.

Menurut akhbar berkenaan, menteri yang dimaksudkan itu ialah Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz selaku Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Mengenai isu Tengku Zafrul yang sudah berlepas ke Qatar itu disahkan sendiri menerusi pegawai Pejabat Perdana Menteri dengan alasan beliau mempunyai urusan.

Walaubagaimana pun, pegawai tersebut jelas tidak memaklumkan atas sebab apa Tengku Zafrul berlepas ke Qatar dan ianya menjadi tanda tanya di media sosial.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet Kerajaan Perpaduan di Perdana Putra di sini, tiga hari selepas senarai anggota Jemaah Menteri diumumkan Jumaat lalu.

“Barisan Kabinet dianggotai 28 menteri serta dua Timbalan Perdana Menteri, selain Anwar sendiri memegang portfolio Menteri Kewangan.

“Mesyuarat pertama yang dihadiri Jemaah Menteri kecuali Tengku Zafrul itu bermula jam 10 pagi,” jelas kenyataan daripada Harian Metro.

Untuk memperkuatkan spekulasi tersebut, satu akaun Twitter milik Nik Amirul Faiz turut memberi bayangan sebelum itu mengenai salah seorang menteri yang digelar sebagai ‘Z’ tidak hadir mesyuarat tersebut hari ini.

Jelas beliau, menteri yang diberi gelaran ‘Z’ telah pun berlepas ke Qatar untuk menyaksikan perlawanan Piala Dunia yang sedang berlangsung ketika ini di Qatar.

Namun jika benar Tengku Zafrul hadir di Qatar kerana untuk menyaksikan Piala Dunia, ianya mungkin tidak boleh dipersalahkan sepenuhnya kepada beliau.

Ini kerana, menteri tersebut mungkin sudah mendapatkan tiket untuk salah satu perlawanan di sana dengan lebih awal dan pastinya sudah dirujuk terlebih dahulu kepada Anwar Ibrahim.

Malah, pengalaman Tengku Zafrul disana juga boleh menjadi panduan terbaik buat Malaysia selepas ini untuk menilai jika kita sudah mampu atau tidak untuk menganjurkan Piala Dunia pada masa akan datang.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN