Marc Wilmots Akui Radja Nainggolan Merokok: Itu Sebab Saya Beri Dia Bilik Berbalkoni

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Berita ini mungkin akan membuatkan penyokong Belgium tidak senang duduk menjelang perlawanan kalah mati menentang Hungary dalam Piala Eropah 2016.

Dalam temuramah ketua jurulatih Belgium, Marc Wilmots dengan akhbar Belgium, Sporza, beliau mengaku pemain tengahnya Radja Nainggolan merokok dan membenarkannya merokok.

Menurut Wilmot:

“Ya, Radja merokok. Ia tabiat yang banyak dilakukan oleh pemain bola sepak di Itali dan Perancis.”

“Jika dia perlu merokok, saya takkan larangnya. Saya fleksibel. Dia boleh buat apa yang dia suka dengan badannya asalkan dia dapat memberikan persembahan yang bagus.”

Wilmots ditanya oleh wartawan Sporza mengenai isu ini selepas video Youtube menunjukkan pemain AS Roma yang dikaitkan dengan Chelsea itu menayang-nayang rokok Marlboro Light beliau.

Wilmots turut mendedahkan disebabkan tabiat merokoknya, beliau sentiasa memastikan Naiggolan mendapat bilik yang mempunyai balkoni supaya penggera asap (smoke alarm) bilik hotel tidak berbunyi.

“Saya rasa dia seorang sahaja yang merokok dalam skuad Belgium,” tambah Wilmots lagi.

Pernah larang

Ketika ditanya jika ada beliau pernah melarang Nainggolan daripada merokok, Wilmots menjawab:

“Pernah. Saya pernah larang dia merokok sampai 5-6 batang sehari. Tetapi dia akan mengamuk dalam biliknya.”

“Kalau dia hanya dapat main sampai umur 30 tahun ketika pemain lain boleh bermain sehingga umur 35 tahun, dia hanya boleh salahkan diri sendiri. Itu masalahnya.”

Reaksi Nainggolan

Sejurus selepas berita beliau merokok tersebar di media Belgium, rata-rata penyokong Belgium agak tenang.

Hasil undian Sporza, 72% pembacanya memilih jawapan ‘Nainggolan bebas melakukan apa yang dia suka kepada badannya’ kepada soalan ‘Wajarkah Nainggolan berhenti merokok?’.

Tetapi masih ada sebilangan kecil penyokong Belgium yang mengutuk tabiat buruk Nainggolan itu sehingga mendorong pemain tengah Belgium itu menulis tweet:

“Esok bila saya minum segelas wain, orang cakap saya ni pemabuk pula. Kita kena bercakap tentang Piala Eropah dan bola sepak. Bukannya perkara bodoh.”

[adrotate banner=”9″]

Baca juga: Post Mortem Piala Eropah 2016: 5 Aspek Yang Perlu Diperbaiki Belgium

One Comment

Leave a Reply