Malaysia Tak Hantar Wakil Ke ACC 2020 Kerana Tiada Pengikitirafan AFC

Kejuaraan Kelab Asean (ACC) sah tidak ada pasukan dari Malaysia menyertainya.

ACC akan julung kalinya diadakan musim 2020, bermula Mac hingga November akan datang.

Selain daripada Malaysia, Timor Leste juga tidak menghantar pasukan. Manakala 9 lagi negara Asean yang lain sudah mengesahkan penyertaan.

Kelab yang beraksi di ACL musim ini iaitu Chiangrai United turut menyertai ACC, selain daripada PT Prachuap.

Kedua-dua kelab itu menjuarai Liga Satu Thai dan Piala Liga Thai musim lalu.

Vietnam akan menghantar Hanoi FC dan Ho Chi Minh City FC; Indonesia menghantar Bali United dan Persebaya; Singapura diwakili Tampines Rover; Myanmar pula akan menyaksikan Shan United sebagai wakil mereka.

8 pasukan tersebut akan laya ke peringkat kumpulan. 4 lagi slot akan ditentukan menerusi pusingan kelayakan yang melibatkan Ceres Negros (Filipina), Svay Rieng FC (Kemboja), Lao Toyota (Laos) dan Indera (Brunei).

Pusingan akhir akan menyaksikan 10 pasukan bersaing di peringkat kumpulan.

Harian Metro melaporkan bahawa, Malaysia tidak menghantar wakil kerana FAM menyatakan bahawa kejohanan itu masih belum mendapat pengiktirafan daripada AFC seperti mana ACL dan Piala AFC.

Selain itu, ACC meletakkan syarat, wakil hendaklah juara ataupun naib juara liga utama.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN