Luis Enrique Kecewa, Sifatkan Robert Moreno ‘Tidak Setia’.

Pengurus Sepanyol, Luis Enrique yang baru sahaja kembali menerajui pasukan itu mendakwa penggantinya sebelum ini, Robert Morena bersikap ‘tidak setia’ dan tidak akan menjadi sebahagian daripada pasukan kejurulatihan pasukannya.

Enrique melepaskan jawatannya pada Jun lepas untuk meluangkan masa bersama anaknya, Xana yang berusia sembilan tahun. Xana kemudian meninggal dunia akibat barah tulang pada Ogos lepas.

Dalam tempoh itu, Moreno menggantikan Enrique di kem Sepanyol dan cemerlang memimpin La Roja menamatkan kempen Kelayakan Euro 2020 selaku pendahulu kumpulan F dengan rekod tanpa kalah dan layak ke kejohanan utama itu secara automatik.

Moreno akhirnya meninggalkan skuad Sepanyol selepas mencatat kemenangan 5-0 ke atas Romania pada 18 November dan beliau dilihat mengalirkan air mata selepas tamat perlawanan tersebut.

“Satu-satunya individu yang bertanggungjawab untuk memastikan Robert Morena tidak akan menjadi staf kejurulatihan pasukan ini adalah saya,” kata Enrique seperti yang dilaporkan BBC.

“Dia ada datang untuk berjumpa di rumah saya dan memberitahu saya yang dia mahu mengendalikan pasukan pada kejohanan Euro 2020 dan selepas itu dia gembira untuk menjadi pembantu jurulatih saya sekali lagi.

“Saya faham yang dia bekerja begitu kuat dan bersungguh-sungguh untuk menjadi ketua jurulatih dan itu adalah cita-citanya. Tetapi pada saya tindakannya itu menunjukkan dia tidak setia.

“Saya tidak akan sesekali melakukan perkara sedemikian dan saya tidak mahu seseorang yang mempunyai perwatakan seperti itu menjadi staf saya.”

Hubungan Enrique dan Morena sebelum ini boleh dikatakan amat rapat memandangkan mereka pernah bekerjasama di Barcelona, Celta Vigo dan AS Roma. Moreno turut menyertai pasukan kejurulatihan sejak awal Enrique dilantik sebagai ketua jurulatih Sepanyol pada Julai 2018.

“Saya memahami keputusannya itu, tetapi tidak boleh bersetuju dengannya. Dengan berat hari saya terpaksa berterus terang memberitahu yang saya tidak mahu dia menjadi pembantu saya lagi.

“Cita-cita yang murni akan memberi semangat dan galakan, tetapi cita-cita yang berlebih-lebihan adalah perosak, ia tidak akan membawa kepada kebaikan.”

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN