Kuching FA Timba Pengalaman Bersama Pasukan ‘Senior’ Liga Malaysia

Kuching FA

Kuching FA mengambil pendekatan menimba pengalaman bersama pasukan ’senior’ Liga Malaysia dalam mendapatkan pandangan serta idea untuk lebih bersedia daripada segala aspek selepas muncul sebagai pendatang baharu dari Liga M3, musim depan.

Sabtu lalu, Mesyuarat Rakan Kongsi Luar Biasa MFL (EGM) menyaksikan beberapa perkara utama dibangkitkan termasuklah mengenai perlaksanaan Economic Control Program (ECP) dan hak penyiaran pasukan.

Mengulas lanjut, Presiden Kuching FA, Fazzrudin Abdul Rahman tidak menafikan bukan mudah sebenarnya buat pasukan mengharungi baik Liga Super atau Liga Premier yang mana mereka sememangnya memerlukan peruntukan sewajarnya untuk memastikan pasukan itu mampu bertahan lebih lama dalam liga.

Bagaimanapun, beliau memuji rata-rata pasukan yang lebih berpengalaman seperti Selangor, Pahang, Perak dan lain-lain yang tidak lokek untuk berkongsi pendapat dan nasihat bagi memastikan pasukan baharu seperti Kuching FA dan Kelantan United lebih bersedia dengan pelbagai perancangan agar mampu bertahan sehingga akhir musim.

“Sebagai pasukan baharu dalam saingan Liga Premier, memang banyak perkara-perkara baharu yang kami harus belajar.

“Termasuklah ECP sendiri yang merupakan sesuatu yang baharu buat semua pasukan dan sudah tentu, ia memerlukan sedikit masa kepada kami untuk melaksanakan segala keperluan kepada program ini.

“Melihat kepada perkara yang dibincangkan dalam EGM ketika itu, ia merupakan satu proses pembelajaran kepada kami dan sudah pasti saya perlu bertanya kepada pasukan-pasukan yang lebih berpengalaman untuk berkongsi idea.

“Mereka sangat bagus dalam memberikan pendapat dan bimbingan baik daripada aspek ECP dan juga mengenai hak penyiaran”, jelasnya.

Berhubung penyertaan Sarawak United yang turut akan beraksi dalam saingan Liga Premier 2020 bagi slot Selangor United FC, Fazzrudin cukup teruja dengan kehadiran pasukan itu yang turut sama membawa nama negeri Bumi Kenyalang itu.

Sudah pasti, beliau menjangkakan penyokong akan menghadirkan satu suasana yang luar biasa pada saingan musim depan sepertimana yang pernah ditampilkan mereka ketika aksi penentuan ‘play-off’ Liga Premier, bulan lalu antara Sarawak FA dan Kuching FA.

“Sememangnya saya sendiri tidak sabar untuk melihat dua pasukan ini beraksi sepertimana Kelantan United dan Kelantan FA yang turut sama beraksi dalam Liga Premier.

“Dengan adanya pasukan Kuching FA dan Sarawak United, saya percaya peluang akan lebih cerah untuk melihat lebih ramai pemain-pemain dari negeri Sarawak beraksi pada musim depan,” ujarnya.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN