Klopp Mahu Solanke Jadikan Kane Sebagai Sumber Inspirasi

Pengurus Liverpool, Jurgen Klopp mahu Dominic Solanke menjadikan Harry Kane sebagai inspirasi, sambil mahu semua pihak bersabar dengan pembangunan pemain muda England itu.

Sebelum ini pengendali England B-21, Andy Boothroyd melahirkan kebimbangan akan Solanke yang jarang mendapat peluang beraksi sejak berpindah ke Anfield.

Tetapi Klopp mengambil contoh Kane dan juga Jamie Vardy. Kedua-dua pemain turut melalui proses sukar untuk dibangunkan ke tahap tertinggi.

“Saya mashih ingat wajah Harry Kane dan Jamie Vardy duduk di bangku simpanan Leicester. Pada perlawanan itu, kedua-dua pemain tidak memulakan perlawanan, tetapi hari ini mereka telah berjaya melakukannya,” ujar Klopp.

“Saya tidak pasti di mana Harry Kane berada pada usia yang sama. Beliau dipinjamkan ke merata tempat dan juga sukar mendapat minit untuk beraksi.

(Photo credit should read MARTIN BERNETTI/AFP/Getty Images)

“Ia sukar sekali untuk penyerang mendapatkan satu tempat, atau satu dari dua posisi. Kami masih sangat yakin segalanya akan baik buat Dom [Solanke,” tambah Klopp.

“Ia bukan situasi yang sempurna sekarang, tetapi ia jelas. Beliau ialah seorang pemain muda, dan pemain muda memerlukan lebih masa di kelab besar.

“Jika anda adalah pemain muda dan beraksi bersama kelab besar, dan gagal menjaringkan gol, ia boleh mengancam karier kerana di dunia ini ramai yang tidak sabar.

“Musim lalu Dom beraksi dengan baik, tetapi saya akui beliau tidak mendapat minit yang secukupnya.

“Tetapi beliau masih muda, dan kami tidak boleh menurunkan beliau lebih kerap selagi beliau belum mencapai tahap sepatutnya.

(Photo by Andrew Powell/Liverpool FC via Getty Images)

Liverpool memiliki antara jentera serangan yang digeruni di Eropah, dengan gandingan Mohamed Salah, Roberto Firmino dan juga Saido Mane.

Namun dengan jumlah perlawanan yang banyak, termasuk di dalam saingan eropah, Klopp turut mengharapkan ia akan membuka lebih banyak peluang untuk Solanke beraksi.

“Kami akan berkerja agar beliau mampu mencapai potensi diri,” ujar Klopp yang turut memiliki Daniel Sturridge dalam skuad utama beliau sebagai penyerang.

Enggan peduli kritikan pihak luar bagaimana beliau mengendalikan pemain muda di Anfield, Klopp tetap berpendapat Dominic Solanke adalah pemain muda hebat yang berbakat besar.

 

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN