Jo Kongsi Kisah Lucu, Bagaimana Robinho Ketika Pertama Kali Jumpa Peter Crouch

Sejak azali, ciri bola sepak England adalah permainan yang laju dan penggunaan fizikal yang cukup banyak.

Bagi sesetengah pemain yang bermain di England mungkin sukar kerana permainan fizikal sering digunakan.

Namun seiring dengan masa dan lambakan pengurus luar, ciri bola sepak England terutamanya di Premier League semakin terhakis.

Baiklah, siapa masih ingat lagi Robinho? Pemain yang diharapkan bakal menjadi bintang hebat dunia namun entah mengapa kelibat beliau tidak berapa menjadi.

Beliau merupakan antara pemain terawal yang menyertai revolusi baharu Manchester City, bersama-sama pemain seperti Jo dan juga Elano.

Jo telah membuka satu cerita lucu baru-bau ini ketika Robinho pertama kali bermain di Premier League menentang Portsmouth.

“Saya masih ingat ketika perlawanan pertama Robinho di Premier League menentang Portsmouth, Robinho terkejut melihat saiz pemain Portsmouth.”

“Ketika itu kami berada di terowong terdapat pertahanan seperti Sylvain Distin dan Sol Campbell serta pemain tengah Bouba Diop turut ada. Malah penyerang Peter Crouch juga ada.”

“Ia diibaratkan seperti pasukan yang dianggotai oleh gergasi!”

“Robinho pandang kepada saya kemudian berkata, ‘Celaka! Kita nak lawan pasukan ragbi ke Jo?’. Dan beliau gelak!”

“Saya balas, ‘ya kawan. Selamat datang ke Premier League!”

Kini selepas 9 tahun berlalu dari perisitiwa itu, Robinho tidak lagi beraksi di Premier League dan Portsmouth sudah jauh dari liga tertinggi itu sendiri.

Ah indahnya masa lalu!

Sumber:

  1. Balls (2017): Jo Recalls The Moment Robinho Realised How Physical Premier League Can Be; https://www.balls.ie/football/robinho-man-city-portsmouth-367623

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN