Kerana Tersalah Identiti, IG Azam Azih Diserang Provokasi Penyokong Indonesia

Hanya kerana memiliki nama yang sama, akaun Instagram pemain tengah Pahang menjadi mangsa serangan penyokong Indonesia.

Semalam Azam Azih melahirkan rasa terkejut kerana secara tiba-tiba salah satu muat naik di akaun media sosial tersebut dihujani oleh komen-komen berbaur provokasi, dipercayai dari kumpulan penyokong dari Indonesia.

Perkara itu dipercayai kerana berlakunya salah identiti yang menjangkakan Azam Azih adalah pemain skuad Bawah-18 negara yang sedang beraksi di Kejohanan AFF B-18 yang sedang berlangsung di Vietnam.

Perkongsian Azam Azih di IG story selepas terkejut muat naik dihujani provokasi penyokong Indonesia.

Komen tersebut juga susulan kekalahan 4-3 skuad muda Indonesia di separuh akhir kejohanan tersebut kepada pasukan negara kendalian Brad Maloney.

Azam Azih menerima tempias provokasi dari penyokong Indonesia kerana mereka menjangkakan beliau adalah Muhammad Azam Azmi Murad, pemain tengah yang memakai jersi No.6.

 

View this post on Instagram

 

Alhamdulillah Teruskan Berjuang ???? #AA20#Pahangfa#hitamputih#takbolehpuaskanhatisemuaorang??

A post shared by Pahang fa (@azamazih20) on

Komen-komen provokasi dari penyokong Indonesia turut menerima tindak balas dari pengguna media sosial rakyat Malaysia. Melalui pemerhatian kami semalam, komen-komen dari penyokong kedua-dua belah pihak mencecah lebih 1400 kome, sebelum ianya dipadam oleh Azam sendiri.

Muat naik di IG Story Azam Azih ketika menyedari beliau menjadi mangsa kesilapan identiti.

Pada ketika itu, kami percaya Azam menyedari perkara itu berlaku kerana kesilapan identiti dari penyokong Indonesia. Tindakan memadam komen-komen tersebut juga dipercayai untuk tidak memanjangkan pertengkaran yang tidak berfaedah di kalangan penyokong Indonesia dan Malaysia.

Dalam perlawanan separuh akhir yang mendebarkan di kejohanan AFF B-16, Malaysia menewaskan Indonesia 4-3 untuk menempah tiket ke perlawanan akhir menentang Australia esok.

Pasukan muda negara menewaskan Australia 3-0 dalam pertemuan peringkat kumpulan pada 13 Ogos lalu, namun perlawanan akhir kali ini pasti akan membawa cabaran yang jauh berbeza.

Leave a Reply