Penuh Dengan Hutang, Kelab England Dilelong Di Ebay Dengan Harga RM5.50 Sahaja

Anda ada duit dan bercita-cita mahu memiliki kelab? Kini anda ada peluang untuk memperolehnya!

Di England, sebuah kelab telah dilelong untuk mencari pemilik baru mereka selepas pemilik sebelum ini berundur diri sebagai pemilik kelab.

Lelong di Ebay

Kelab Basingstoke Town yang merupakan sebuah kelab yang beraksi di Southern Premier League terpaksa mencari pemilik baharu dengan cara yang agak aneh.

Mereka melelong kelab bola sepak itu menerusi laman lelong terulung dunia, Ebay dengan bidaan bermula dengan nilai £0.99 atau RM5.50 sahaja.

Perkara itu dilakukan selepas pemilik lama mereka, Rafi Razzak mengundur diri selepas menjadi pemilik kelab tersebut selama 25 tahun.

Tak pasti akan masa depan

Menurut penyokong iaitu Encik Hood yang merupakan bekas pengarah di kelab tersebut, beliau sendiri tidak yakin dengan masa depan kelab tersebut.

“Jika kami tak berjaya menemui pembeli, kami tak tahu apa akan jadi dengan kelab ini.”

Hood juga merupakan individu bertanggungjawab yang menyenaraikan Basingstoke Town di Ebay, merasakan tiada yang salah untuk memberitahu dunia yang kelab itu sedang dijual.

“Kelab ini merupakan kelab yang penuh dengan tradisi, jadi salahnya kami beritahu kepada dunia yang kelab ini kami sedang dijual?”

Barangan terpakai

Proses lelongan yang dilakukan di Ebay berjalan dengan baik namun selepas bidaan mencecah £66,600.

Hood juga telah menyenaraikan kelab Basingstoke Town sebagai ‘barangan terpakai’ di Ebay.

Selain daripada itu, Hood juga menyenaraikan kelab itu sebagai ‘hanya boleh diperoleh menerusi tuntutan sahaja’.

Punca disebalik penlelongan kelab itu adalah kerana pemilik terdahulu tidak mampu untuk menanggung hutang kelab yang mencecah £2 juta.

Selain itu, kekecewaan Razzak terhadap majlis perbandaran yang menyekat visi dan misinya juga telah menjadi punca penlelongan kelab.

“Visi dan misi saya untuk kelab ini lebur di tangan majlis perbandaran.”

“Saya mahu membina stadium baharu untuk pasukan dan juga padang latihan terkini untuk kelab. Namun, majlis penbandaran tidak meluluskannya.”

Mencari pengurus baharu

Itu cerita mengenai Basingstoke Town, ini pula cerita mengenai satu lagi kelab di England iaitu Altrincham FC.

Mereka baru-baru ini memecat pengurus mereka, John Edwards selepas pasukan tersebut beraksi teruk dalam saingan liga.

Pihak kelab kemudiannya mengeluarkan iklan kekosongan jawatan untuk bahagian pengurus pasukan utama untuk pasukan tersebut.

Namun mereka telah mengeluarkan amaran, tiada gamers dibenarkan untuk memohon kerja!

Mereka telah amaran tersebut menerusi laman rasmi Twitter mereka.

Dalam tweet mereka yang memperoleh lebih 4 ribu retweet, pihak kelab telah meningatkan para pemohon yang permohonan mereka akan ditolak jika calon hanya mempunyai pengalaman menguruskan kelab dalam Football Manager sahaja!

Terdahulu, seorang peminat Liverpool pernah memohon untuk menjadi pengurus Liverpool selepas Brendan Rodgers dipecat.

Lelaki tersebut cuma mempunyai pengalaman menguruskan Portsmouth di dalam FIFA 15 dengan membawa kelab itu menjadi juara Premier League dan UEFA Champions League dalam masa 4 musim sahaja!

Namun, permohonan tersebut berjaya mendapat respon kelab tetapi ditolak oleh ketua eksekutif kelab – Ian Ayre.

Jawab soalan kuiz #BolaVaganza dan menang!

[adrotate banner=”27″]

Untuk pengetahuan anda, app Inikan Bola sedang menganjurkan kuiz #BolaVaganza yang menawarkan hadiah-hadaiah lumayan kepada peminat bola sepak tempatan tegar.

Bagaimana cara untuk menang hadiah lumayan ini?

Muat turun app Inikan Bola di Google Play Store dan sertai kuiz #BolaVaganza sekarang!

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN