Kejuaraan Piala Belia 2022 Bukti Keberkesanan Program Pembangunan Akar Umbi Selangor FC

SFC Soccer School

Di sebalik prestasi buruk skuad utama Selangor di pentas Liga Malaysia musim ini, kejayaan skuad bawah 19 tahun (B-19) menjuarai Piala Belia 2022 mungkin sedikit sebanyak dapat mengubati kedukaan.

Meskipun kedudukan di Stadium Majlis Perbandaran Temerloh itu terikat 1-1 sehingga tamat perlawanan, skuad kendalian Firdaus Aziz itu menang secara agregat k atas Sri Pahang selepas memenangi aksi final pertama di Stadium UiTM, Shah Alam pada Sabtu lalu.

Selangor terlebih dahulu membuka gol perlawanan pada minit ke-67 apabila sepakan percuma Amirul Haziq berjaya menggegar gawang pasukan tuan rumah.

Sri Pahang kemudian kembali menghidupkan perlawanan dengan gol hasil percubaan jarak jauh Nazul Izamil Zulkifli pada minit ke-73 dan kedudukan kekal sehingga tamat perlawanan.

Pencapaian tersebut membuktikan bahawa komitmen Selangor dalam memberi penekanan terhadap program pembangunannya di peringkat akar umbi telah menunjukkan keberkesanannya.

Sejak 2019, Selangor telah melancarkan Selangor FC Soccer School yang bertujuan untuk menyediakan latihan bola sepak yang konsisten dan teratur buat kanak-kanak di bangku sekolah di seluruh pelusuk negeri.

Idea tersebut adalah bagi memastikan usaha untuk mencungkil bakat-bakat baharu dapat dilaksanakan dengan merangka latihan asas tanpa mengira tahap dan potensi pelatih-pelatih muda sejak di peringkat sekolah.

Projek yang diketuai oleh Kanason Rajagobal itu turut mendapat sentuhan Pengarah Sukan Selangor, Michael Feichtenbeiner dengan menyediakan aktiviti sama ada di sekolah mahupun di padang-padang awam.

Selain itu, Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) juga terus komited dalam menganjurkan kursus-kursus kejurulatihan dengan kerjasama Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC).

Usaha tersebut dapat melahirkan jurulatih berpengetahuan yang dapat menyumbang khidmat kepada komuniti bukan sahaja di negeri Selangor tetapi di seluruh dunia memandangkan ada peserta yang datang dari luar negara.

Meskipun skuad utama Selangor di bawah bimbingan Nidzam Jamil ketika ini bergelut dengan prestasi, namun masa depan pasukan ini untuk kelangsungan lima hingga 10 tahun akan datang boleh ditafsirkan sebagai ‘cukup terjamin’.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN