Kedah FA Menang Kes Sebutan Akhyar Rashid

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email
Akhyar Rashid

Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA) akhirnya mendapat perkhabaran positif mengenai status Akhyar Rashid selepas kes perpindahan kontroversi pemain ke JDT hampir setahun berlalu.

Melalui satu kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook sebantar tadi, Setiausaha Agung KFA, Mohd Asmirul Anuar Bin Aris berkata keputusan oleh Asian International Arbitration Centre (AIAC) yang dirujuk sebagai Majlis Timbangtara, kes Akhyar kini telah memihak kepada KFA.

Difahamkan nilai tersebut agak kecil dan tidak setimpal dengan pengorbanan KFA gilap bakat pemain muda itu.

Posted by Semuanya BOLA on Thursday, November 29, 2018

Bagaimanapun, jumlah pampasan yang perlu dibayar oleh pihak JDT masih perlu dipertimbangkan.

“Apa yang dapat di fahami, menurut Majlis Timbangtara, kes berpihak kepada KFA. Kita menang tetapi jumlah pampasan yang di tetapkan masih lagi perlu di pertimbangkan,” kata beliau dalam kenyataan tersebut.

“Berita ini bercampur [Suka dan ralat]. Suka kerana kita di pihak yang benar. Sedikit ‘ralat’ kerana jumlah pampasan yang ditawarkan tidak di sertai bersama pampasan latihan.

“Sebolehnya saya ingin segera mengadakan perbincangan di kalangan exco KFA agar dapat berbincang secara teliti tentang pemasalahan dan tuntutan yang ingin di utamakan.

Alistair Edward menganggap tuduhan KFA sebagai tak boleh diterima

Posted by Semuanya BOLA on Friday, November 23, 2018

“Peguam mencadangkan agar kami [KFA] segera memfailkan tuntutan lain [terkini] selari dengan jumlah tuntutan yang diperlukan. Tentunya kita tidak akan bertolak ansur tentang jumlah tuntutan.”

Mengenai jumlah pampasan, Amirul berkata tiada jumlah yang telah ditetapkan setakat ini kerana kes tersebut akan masih dalam proses perundangan (kes susulan).

“InsyaAllah saya akan menyatakan dalam sidang media apabila kesemua proses tuntutan yang baru telah siap di bincangkan,” tambah beliau lagi.

Kedah FA – Persatuan Bolasepak Kedah – serah bukti 'tapping up' Akhyar Rashid kepada FAM.

Posted by Semuanya BOLA on Thursday, May 23, 2019

“Kita masih berpeluang dan masih boleh mendapatkan jumlah pampasan latihan dengan tuntutan yang baru.”

Perpindahan Akhyar ke JDT sebelum ini tidak dipersetujui oleh KFA, namun terpaksa akur dengan Artikel 15A Peraturan FAM.

Perkara itu mendorong KFA, pada mulanya untuk membawa kes tersebut ke mahkamah, namun selepas beberapa siri rundingan dengan FAM, akhirnya bersetuju sekadar merujuk kes tersebut kepada AIAC yang berpengkalan di Kuala Lumpur.

PERCUMA: Bandage Mudah Lekat.

Hak Cipta © Semuanya BOLA Sdn. Bhd. 1179367-U