Jude Bellingham Terbang Ke Dortmund Untuk Jalani Ujian Perubatan

Jude Bellingham Borussia Dortmund Birmingham City

Jude Bellingham dilaporkan telah berlepas ke Jerman untuk menjalani ujian perubatan di Borussia Dortmund bagi melengkapkan perpindahan dari Birmingham City.

Sekalipun pemain berusia 17 tahun itu masih belum menandatangani kontrak profesional bersama The Blues, media Jerman melaporkan kelab Liga Kejuaraan England itu bakal menerima yuran perpindahan sebannyak £26 juta (RM139 juta).

Kelab Bundesliga itu telah pun mengikuti rapat perkembangan pemain tengah itu sejak dua tahun lalu yang turut menarik minat beberapa pasukan gergasi Eropah lain termasuk Real Madrid, Bayern Munich, Chelsea dan Manchester United.

https://twitter.com/1_spoton/status/1283706218842861570?s=20

Laporan Sky Sports mendedahkan, kapten skuad England bawah 17 tahun (B-17) itu memilih Borussia Dortmund disebabkan sejarah kelab tersebut yang telah banyak melahirkan dan membentuk bakat-bakat muda menerusi polisi yang memberikan peluang untuk beraksi secara kerap.

Perkembangan tersebut memberikan kemungkinan Bellingham tidak akan beraksi untuk baki perlawanan musim ini di kelab Midlands termasuk perlawanan Sabtu ini berdepan Fulham.

Pengurus Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer tentunya kecewa kerana terlepas peluang untuk mendapatkan pemain terngah berkenaan yang telah menunjukkan bakatnya seawal usia 13 tahun dengan mewakili skuad B-15 England.

Pada usia 17 tahun, beliau telah pun menunjukkan kematangan dalam permainannya, berada di kelas yang jauh berbeza dengan umurnya.

https://twitter.com/thefootballcul2/status/1283738249182183424?s=20

Persoalannya kini, adakah Bellingham benar-benar bersedia untuk melangkah ke fasa seterusnya bagi meningkatkan lagi potensinya selepas banyak pihak yang melihat perkembangan ‘naik’ terlalu cepat.

Musim ini, beliau telah beraksi bersama pasukan utama sebanyak 41 perlawanan dalam semua pertandingan dan merekodkan empat gol dan tiga bantuan jaringan.

Dengan ketibaan Bellingham di Signal Iduna Park, adakah ianya satu isyarat Dortmund bersedia untuk melepaskan Jadon Sancho kepada kelab lain?

Baca juga artikel kami yang lain mengenai Borussia Dortmund:

Leave a Reply