Jerome Perlemuter Harap MFL Teruskan Usaha Pertingkat Kualiti Liga Malaysia

Perlemuter

Setiausaha Agung World Leagues Forum (WLF), Jerome Perlemuter berharap Malaysian Football League (MFL) meneruskan perancangan dalam usaha mengangkat Liga Malaysia ke tahap lebih tinggi meskipun berdepan pelbagai cabaran.

Perlemuter mengakui, bukan mudah untuk mengendalikan sesebuah liga dan ada ketika, satu keputusan berat perlu dibuat bagi memastikan perjalanan liga itu terus berada di tahap yang lebih profesional.

Baginya, mana-mana liga di seluruh dunia sekalipun sering berdepan dengan reaksi negatif daripada sesetengah pasukan yang tidak bersetuju dengan beberapa keputusan dibuat.

Apa yang penting, badan pentadbir termasuklah MFL sendiri perlu bijak untuk menangani situasi seumpama itu.

“Tujuan utama liga ditubuhkan adalah untuk memastikan kelancaran kesemua pasukan yang bertanding dan perlu berdepan dengan pelbagai situasi termasuklah ketika memutuskan sesuatu keputusan yang berat.

“Mungkin akan ada sesetengah pasukan tidak akan berpuas hati dengan mana-mana keputusan yang dibuat, lebih-lebih lagi apabila melibatkan pasukan mereka sendiri dan itulah tugas utama badan pentadbir untuk menangani situasi itu.

“Tugas utama MFL bukanlah untuk memuaskan hati semua pihak. Kadang-kala kita oleh bertoleransi, tetapi kadang kala kita juga perlu tegas dalam membuat sesuatu keputusan.

Jerome Perlemuter bersama Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Malaysian Football League, Kevin Ramalingam ketika World Football Summit Asia 2019 di Sunway Pyramid Convention Centre.

“Perlu diingat dua perkara yang sentiasa ditekankan oleh mana-mana penganjur liga ialah menetapkan peraturan yang boleh dipatuhi semua pasukan dan meningkatkan jumlah pendapatan liga itu sendiri untuk dinikmati semua pasukan,” katanya yang ditemui pada World Football Summit Asia, baru-baru ini di Kuala Lumpur.

MFL merupakan badan pentadbir pertama daripada liga di Asia Tenggara yang diterima masuk menjadi ahli WLF dan merupakan liga keempat dari negara Asia selepas Liga Jepun, Qatar dan Arab Saudi.

WLF mendapat kerjasama penuh daripada Persekutuan Persatuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) serta menjadi perantara FIFA dan liga-liga profesional terpilih di dunia untuk memastikan perjalanan sesebuah liga bergerak secara profesional dengan lebih berkesan.

Selain itu, Perlemuter memberikan pujian kepada Liga Malaysia di bawah kelolaan MFL yang disifatkan semakin berkembang pesat serta kian diperhatikan oleh kebanyakan negara lain di dunia.

“Apa yang dibuat oleh MFL terhadap Liga Malaysia dalam tempoh dua tahun ini cukup menakjubkan seperti peningkatan penonton dan mutu penganjuran yang kian ke arah lebih profesional.

“Apa yang dilakukan oleh MFL sebenarnya mendapat perhatian daripada liga luar m malah Liga Malaysia semakin dikenali susulan banyak perubahan mendadak berlaku sejak kebelakangan ini, ” katanya.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN