JDT v Kedah: “Kita Makan Nasi, Depa Pun Makan Nasi, Apa Ada Hal? Bezanya Gaji Depa ‘On Time’ Sahaja”

Kedah JDT suku akhir Piala Malaysia 2021

“Depa pun makan nasi.” Itu ungkapan penyokong Kedah mengenai pertembungan Kedah Darul Aman FC dan Johor Darul Ta’zim (JDT) di suku akhir Piala Malaysia 2021, sambil bersikap sinis dengan situasi di kem Kedah.

Pertembungan awal dua calon pentas final nampaknya tidak dapat dielakkan apabila Kedah tumbang kepada Melaka United dalam aksi terakhir Kumpulan C dengan keputusan 0-2 di Stadium Hang Jebat, malam tadi.

Itu merupakan kali kedua mereka tewas kepada skuad Hang Tuah selepas tewas 1-3 pada perlawanan pertama. Mungkin tersilap percaturan ataupun ada masalah sedang membelenggu para pemain mereka ketika ini?

Mengikut kenyataan di laman Facebook Cakap Sukan, ia seakan-akan menggambarkan Kedah sedang melalui masalah tunggakan gaji. Malah kenyataan beberapa pemain juga tampak menjurus kepada perkara itu.

“Gaji ok ke pasukan Kedah?” menurut salah satu kemaskini status di Cakap Sukan dan ia disertakan tanda pagar #tanyaaje. Mungkin benar, ia sekadar pertanyaan atau ia satu soalan sinis kepada pihak pengurusan?

Selain itu, kapten Kedah, Baddrol Bakhtiar dalam satu kemaskini statusnya di laman Instagramnya turut seperti memberi gambaran kepada sesuatu. Meraikan kemenangan ke atas Kelantan United dalam aksi sebelum tewas kepada Melaka United, lagenda hidup Kedah itu menitipkan kata, “Masih bersabar” berserta emoji peace (2).

Renan Alves turut dilihat seperti memberi gambaran apa yang berlaku walaupun tidak secara terus. Antara katanya di laman Facebooknya, “Kami pemain profesional, kami ada keluarga, anak-anak dan tanggungjawab kami. Adakalanya apabila sesuatu tidak menjadi di padang berpunca daripada situasi di luar padang.”

Berdepan juara bertahan, JDT lebih awal sudah dianggap sukar, ditambah pula mereka akan turun tanpa tiga tonggak iaitu Kpah Sherman, Rabih Ataya dan Anumanthan Mohan yang terlibat dengan tugasan negara.

Menambah rencah, khabar angin tentang tunggakan gaji dua bulan yang tersebar ketika ini di media sosial.

Begitupun, ada dikalangan penyokong masih optimis dengan kemampuan pasukan. Antaranya muat naik status daripada Muhammad Fairuz Azizan yang berkata, “Alah, kita makan nasi depa pun makan nasi. Apa ada hal.”

Fairuz Azizan Facebook Kedah JDT

“Beza depa gaji ‘on time’,” tambahnya lagi sinis di statusnya mengenai pertembungan kedua-dua pasukan.

Adakah pihak pengurusan Kedah mengambil ringan isu gaji pemain dan barisan kejurulatihan? Ketika ada pihak mahu mengambil alih pasukan pada awal musim lalu, mereka tampak beria-ia mempertahankannya. Tetapi, mereka langsung tidak mengambil pusing masalah tunggakan gaji pasukan, malah seperti membiarkan.

Adakah kata-kata TMJ, Aidil Sharin dan Baddrol Bakhtiar sebelum ini tidak cukup menjentik pihak pengurusan?

Jika diperhalusi kenyataan DYAM Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim atau Tunku Mahkota Johor (TMJ), beliau mengingatkan agar pengurusan skuad Hijau Kuning agar mengambil berat kebajikan pemain-pemain.

Katanya dalam rancangan Bola@Mamak terbitan Astro Arena, “Saya rasa pengurusan Kedah harus menjaga [kebajikan] pemain-pemain dan pasukan Kedah dengan lebih baik. Kerana mereka ‘solid’ setiap tahun.”

“Tidak kira apa masalah pun seperti masalah gaji, mereka masih memberi sepenuhnya untuk pasukan. Dengan itu, saya mengucapkan syabas kepada pemain-pemain Kedah kerana [mereka] ada sifat sabar.

“Kepada pengurusan Kedah, saya berharap mereka akan mengambil langkah lebih efektif untuk menjaga kelab ini,” ulasnya ketika ditanyakan tiga pasukan yang menarik perhatiannya dalam saingan liga musim ini.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN