Quantcast

LIGA MALAYSIA

JDT, Kelantan Bakal Dihukum Atas Kesalahan Membabitkan Penyokong

2 pasukan Liga Super iaitu JDT dan juga Kelantan dihukum oleh pihak FMLLP atas kerana kesalahan melibatkan penyokong.

Menerusi laman Facebook mereka, FMLLP memberitahu yang kedua-dua pasukan tersebut bakal dihukum kerana kelakuan penyokong mereka di dua perlawanan berbeza.

Kertas resit

Menurut pihak FMLLP, kedua-dua pasukan ini bakal dihukum oleh pihak Jabatan Undang-Undang FAM mengikut Peraturan 40.1 Peraturan Pertandingan dan juga Perkara 5.25.2 (c) Organisasi Teknikal Pertandingan yang terkandung dalam Manual Liga Malaysia 2017.

JDT bakal diadili oleh pihak FAM atas kesalahan ketika aksi menentang Melaka United yang dimenangi mereka 7-0.

Kesalahan berlaku apabila penyokong JDT membaling kertas resit ke balapan stadium ketika lagu negeri Johor sedang berkumandangan.

Kelantan pula bakal dihukum atas kesalahan yang lebih serius ketika aksi menentang JDT yang menyaksikan mereka tewas 3-2.

Ketika itu, penyokong Kelantan membaling objek iaitu botol ke dalam padang sewaktu pasukan pelawat sedang meraikan jaringan mereka.

Gambar: Asiana

Menurut Perkara 5.8.2(a)(vi)Organisasi Teknikal Pertandingan, Manual Liga Malaysia, pasukan tuan rumah bakal dihukum oleh pihak FMLLP andai penyokong tuan rumah (PTR) melakukan kesalahan.

Dalam masa yang sama, pasukan pelawat bakal dihukum jika penyokong pelawat yang melakukan kesalahan.

FMLLP sekali lagi menengaskan yang adalah kesalahan apabila membawa objek merbahaya, bahan letupan dan bom asap ke dalam stadium, membaling objek ke dalam padang, rusuhan di dalam dan luar stadium serta apa jua yang menyalahi Undang-Undang Malaysia dan Peraturan FMLLP.

Oleh itu, pihak FMLLP meningatkan semua penyokong pasukan Liga Malaysia untuk sentiasa menjaga adab ketika berada di stadium.

PENYOKONG YANG MELANGGAR PERATURAN AKAN DIKENAKAN HUKUMANMelalui laporan Komisioner Perlawanan yang diterima Football…

Posted by Football Malaysia LLP on Thursday, April 20, 2017

Baca juga: 13 Pemain Oleh Inter Milan Terlalu Awal, Harga Tak Setimpal Dan Silap Perkiraan

Kami perlukan bantuan anda.

Saban hari, semakin ramai peminat bola sepak membaca Semuanya BOLA. Seiring dengan pertambahan pembaca ini, kos operasi kami turut meningkat. Jadi anda boleh nampak kenapa kami perlukan bantuan anda. Untuk memastikan penulis-penulis kami dapat terus membekalkan konten-konten yang tidak bias dan berkualiti kepada anda, duit dan kerja keras sangat diperlukan. Tetapi kami buat juga kerana kami percaya anda berhak mendapat maklumat berkualiti dari media yang telus, bebas dan terbuka.

Sumbangan anda membolehkan masa depan penulis-penulis kami terus terjamin. Dengan hanya RM5, anda boleh menyokong Semuanya BOLA - dan ia hanya mengambil masa 1 minit. Terima kasih.

atau Beri Sumbangan

KEMASKINI TERUS KEPADA ANDA!

Jadi yang pertama mendapatkan kemaskini dari kami melalui emel!