Javier Zanetti Dedah Kegagalan Terbesar Kariernya Adalah Gagal Bimbing Adriano

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Sebut tentang Javier Zanetti, hanya ada satu perkara yang berada dalam fikiran peminat bola sepak – Inter Milan.

Sepanjang tempoh 19 tahun karier Zanetti di Inter Milan, beliau telah memenangi maksimum semua trofi yang boleh dimenangi oleh seorang pemain bola sepak di Itali.

Trofi Serie A, Coppa Italia, Supercoppa Italiana, UEFA Champions League, UEFA Cup dan FIFA Club World Cup – semuanya pernah dimenangi oleh Zanetti.

(Photo by Martin Rickett/PA Images via Getty Images)

Jadi secara semulajadinya, tiada sebab bagi Zanetti untuk rasa ‘gagal dan menyesal’ dalam kariernya. Tetapi menurut pendedahan Zanetti, terdapat satu insiden yang membuatkan beliau terasa begitu. Gagal dan menyesal.

Kagum jumpa Adriano

Menurut Zanetti, saat pertama beliau mula mengesan ada sesuatu yang unik dalam diri Adriano sebagai penyerang adalah ketika Inter Milan menentang Real Madrid dalam perlawanan persahabatan pada tahun 2001.

“Kami bermain dalam perlawanan persahabatan menentang Real Madrid. Dia (Adriano) menjaringkan gol cantik. Saya berkata kepada diri sendiri, inilah Ronaldo baru.”

(Photo by Neal Simpson – EMPICS/PA Images via Getty Images)

“Dia ada semuanya – kekuatan, teknik, skil menggelecek, kelajuan, rembatan dan tandukan.”

Sebagai salah satu pemain senior di Inter Milan pada 2001, Zanetti merasakan salah satu tanggungjawabnya adalah membimbing pemain muda seperti Adriano.

“Adri berasal dari favelas. Itu yang membuatkan saya takut. Saya tahu sangat bahaya favelas di Brazil. Kerana bila anda miskin, kemudian tiba-tiba kaya – situasi hidupnya boleh menjadi rumit.”

“Setiap hari saya tanya dia, pergi mana dan buat apa. Bukan apa, saya takut dia akan menglibatkan diri dalam masalah.”

Adriano rapat dengan bapanya

Zanetti perasan Adriano mula berubah selepas kematian bapanya.

“Adri rapat dengan bapanya. Pada satu hari ketika kami bermain dalam TIM Trofeo, dia dapat panggilan telefon dari Brazil yang memberitahu bapanya telah meninggal dunia.”

“Saya nampak sendiri beliau meratapi kematian bapanya di bilik. Dia baling telefon dan mula menjerit. Tak pernah saya dengar orang menjerit sekuat itu. Bulu roma saya masih menegak hingga ke hari ini setiap kali terkenang hari itu.

Sejak hari Adriano kehilangan bapanya, Zanetti dan presiden Inter Milan, Massimo Moratti menjaga penyerang Brazil itu seperti ahli keluarga sendiri.

Kredit: JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images

2 tahun selepas kematian bapanya pada 3 Ogos 2004, Adriano mencapai kemuncak prestasinya. Tetapi bagi Zanetti sejak panggilan telefon dari Brazil pada 2004 itu, Adriano bukan pemain sama lagi.

Adriano menjaringkan 47 gol dalam 89 penampilan sepanjang musim 2004/2005 dan 2005/2006. Mungkin bagi dari perspektif peminat dan wartawan, statistik tersebut sudah cukup bagus untuk Adriano. Tetapi bagi Zanetti, Adriano boleh melakukan lebih lagi.

“Selepas kematian bapanya, Adri terus bermain bola, menjaringkan gol dan mendedikasikan gol kepada bapanya yang melihat dari ‘atas’. Tetapi sejak panggilan telefon tersebut, Adriano berubah.”

Bekas kapten Inter Milan tersebut turut teringat komen Ivan Cordoba ketika berparti dengan Adriano pada satu malam.

“Ivan Cordoba cakap kepada Adriano, ‘Adri, awak bagaikan gabungan Ronaldo dan Ibrahimovic. Kau tak sedarkah kau boleh jadi pemain terbaik di dunia?”

“Kami tak berjaya merawat penyakit kemurungan yang Adri hadapi selepas kematian bapanya. Dan itulah kegagalan besar sepanjang karier saya. Saya masih kecewa. Saya rasa tak mampu berbuat apa-apa.”

Sumber:

1. Twitter (2017). @SempreIntercom. https://twitter.com/hashim0307/status/893796455126884353

2. Inter Milan (2005). “Adriano: quaranta gol in 12 mesi” (in Italian). http://www.inter.it/it/news/28188/adriano-quaranta-gol-in-12-mesi

Leave a Reply