Indonesia Mohon Maaf Susulan Kekecohan Penyokong

Indonesia

Menteri Pemuda dan Olahraga Indonesia, Imam Nahrawi dilaporkan Astro Awani membuat permohonan maaf kepada Malaysia berikutan kekecohan yang ditimbulkan penyokong fanatik mereka pada aksi Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Utama Gelora Bung Karno (GBK) malam tadi.

Seperti yang diketahui umum, belum pun perlawanan bermula, para penyokong skuad negara sudah mula menjadi mangsa lemparan batu dan objek lain ketika kira-kira 300-400 orang penyokong tersebut dalam perjalanan masuk ke stadium.

Kemuncak kekecohan tersebut termasuk insiden ketika perlawanan sedang berlangsung, skuad negara terpaksa ditahan buat sementara di dalam stadium selepas perlawanan berakhit dan kemudiannya dihantar ke hotel penginapan menggunakan kereta perisai ‘ Barracuda’.

Sementara itu, wira yang tak didendang [penyokong negara di GBK] juga dilaporkan terpaksa menunggu hampir dua jam sebelum dibenarkan meninggalkan kawasan stadium.

“Kehadiran saya untuk menyampaikan langsung permohonan maaf atas nama masyarakat dan pemerintah Indonesia atas peristiwa tidak mengenakkan atas kekecohan yang dicetuskan oleh penyokong (Indonesia) seperti yang kita sama-sama lihat semalam,” ujar Imam Nahrawi.

Imam yang turut bertemu Menteri Belia dan Sukan Malaysia, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman di Jakarta mengharapkan pertemuan dengan rakan sejawatannya itu dapat memberikan mesej penyatuan sebagai tanda persahabatan antara penyokong kedua-dua pasukan.

Beliau turut menjelaskan bahawa kerajaan Indonesia akan membuat permohonan maaf kepada kerajaan Malaysia sebelum perlawanan kedua-dua pasukan di Stadium Nasional Bukit Jalil pada 19 November nanti.

Dalam perkembangan yang sama, Syed Saddiq menyambut baik permohonan maaf daripada Imam Nahrawi dan beliau mahu tindakan tegas diambil terhadap pelaku yang mengganggu-gugat kehangatan aksi menarik tersebut.

“Kami ucapkan terima kasih atas pendirian tegas Pak Imam (Nahrawi) untuk pastikan bahawa akan berlaku keadilan pada masa depan.

“Bahkan beliau (Imam) juga sudah berhubung dengan pihak polis untuk memastikan tindakan tegas akan diambil,” tegas Syed Saddiq.

Kredit foto: Tribun News

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN