‘Hidupkan Impian Mereka’ – Rashford Mahu Kanak-Kanak Miskin Membaca Dengan Tubuhkan Kelab Buku

Marcus Rashford Manchester United

Usaha berterusan Marcus Rashford dalam program pemberian bantuan makanan percuma kepada kanak-kanak dari keluarga kurang berkemampuan ternyata merupakan satu pekerjaan murni yang tiada tolok bandingnya.

Namun penyerang Manchester United itu menyedari ianya tidak cukup untuk membantu golongan kanak-kanak berkenaan untuk keluar dari belenggu kemiskinan dan beliau sedar salah satu cara untuk menanganinya adalah, pendidikan.

Dengan kerjasama syarikat percetakan buku kanak-kanak, Macmillan Children’s Books (MCB), penerima darjah kebesaran Anggota Empayar British (MBE) itu menjalankan projek baharu dengan menubuhkan Kelab Buku Marcus Rashford.

Tujuannya adalah untuk menggalakkan golongan muda membaca dengan cara memberikan buku percuma kepada kanak-kanak daripada golongan kurang berkemampuan supaya mereka tidak ketinggalan dari segi pelajaran berbanding dengan kanak-kanak yang lain.

“Bayangkan sekiranya semua kanak-kanak bermain di padang yang sama rata. Bayangkan jika kita kita semua bermula di garisan yang sama dan bukannya 20 ela ke belakang,” ujar Rashford dalam ciapannya di Twitter.

“Bayangkan kanak-kanak bangun tidur dan percaya yang mimpi mereka boleh menjadi kenyataan. Bayangkan apa yang kepercayaan ini boleh lakukan untuk masa depan negara.”

Perjalanan Rashford menjadi salah seorang pemain muda yang berjaya di England pastinya menjadi inspirasi buat kanak-kanak di negara tersebut.

Bermula dari seorang kanak-kanak miskin dari Wythenshawe yang sangat mencintai sukan bola sepak, pada usia 23 tahun beliau kini merupakan pemain penting buat pasukan kelab dan negaranya.

Namun disebalik kejayaan itu, Rashford tidak malu untuk mengakui tentang realiti dirinya bahawa beliau hanya mula membaca ketika sudah berusia 17 tahun dan ianya telah banyak mengubah pandangan dan mentalitinya.

Beliau merasa rugi kerana semasa zaman kanak-kanak tidak berpeluang untuk membaca sebanyak mungkin kerana ibunya perlu mengutamakan duit untuk membeli makanan untuk diletakkan di atas meja dan bukannya buku.

Maka Rashford tidak mahu keperitan yang dilaluinya semasa kecil turut dirasai oleh kanak-kanak lain dengan menjalankan satu program yang akan memberi peluang dan ruang untuk mereka mendapat sebanyak mungkin pendidikan di peringkat awal.

“Berikan anak-anak kita peluang untuk membaca supaya mereka sedar yang mereka tidak keseorangan, supaya mereka boleh memasang impian. Lengkapkan diri mereka untuk menghadapi rintangan dan kesulitan yang mungkin mereka hadapi [pada masa akan datang].

“Ada masa-masa di mana eskapisme membaca ini benar-benar membantu saya, jadi saya mahu eskapisme ini membantu semua kanak-kanak, bukan hanya mereka yang mampu sahaja.”

Eskapisme bermaksud tindakan atau kecenderungan melarikan diri daripada masalah yang dihadapi dengan menumpukan fikiran kepada sesuatu perkara lain sebagai langkah untuk mencari ketenangan.

“Kita tahu di luar sana lebih 400,000 kanak-kanak di seluruh UK pada hari ini tidak pernah memiliki buku mereka sendiri, kerana berada dalam persekitaran yang tidak terkawal, jadi ia perlu diubah.”

Di bawah kelab buku tersebut, penulis-penulis muda, pelukis dan pereka grafik akan ditawarkan platform untuk menyerlahkan bakat mereka.

“Buku-buku ini adalah untuk diberikan semua kanak-kanak sekalipun jika saya perlu sampaikan sendiri kepada mereka, kita akan cari mereka,” katanya lagi.

“Tidak kira di mana kamu membesar, mereka yang berbakat seharusnya diiktiraf dan menjadi juara.”

Usaha Marcus Rashford ini ternyata bertepatan dengan seruan agama yang mewajibkan setiap manusia agar menuntut ilmu dan salah satu jalannya adalah memperbanyakkan membaca buku.

Sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah RA yang bermaksud:

“Siapa yang menempuh jalan dalam menuntut ilmu maka Allah akan permudahkan ia jalan menuju ke Syurga. Tidaklah satu kumpulan berkumpul di dalam sebuah rumah di antara rumah-rumah Allah, membaca kitab Allah (al-Quran) dan mempelajarinya sesama mereka melainkan akan turun kepada mereka sakinah (ketenangan), diliputi ke atas mereka rahmat dan dinaungi oleh malaikat serta Allah SWT akan menyebut mereka pada malaikat yang berada di sisiNya”. (Hadis Riwayat Muslim)

Baca juga artikel kami yang lain mengenai Marcus Rashford:

Marcus Rashford Terima Anugerah Diraja Atas Jasa Bantu Kanak-Kanak Memerlukan

Rashford Bakal Terima Anugerah Doktor Kehormat Universiti Manchester

Marcus Rashford Kini Jadi Pujian Ramai Orang

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN