Greece, Arab Saudi & Mesir Mahu Bergabung Anjurkan Piala Dunia 2030

Piala Dunia 2030

Wow, wow ini adalah satu kejutan yang amat terkejut dan boleh mengubah corak penganjuran Piala Dunia!

Tiga negara dari tiga benua berbeza, Greece, Arab Saudi dan juga Mesir dikatakan bersedia untuk membida bagi menjadi tuan rumah bersama untuk saingan Piala Dunia 2030.

Menurut laporan di Greece, ketiga-tiga negara dikatakan sedang giat mempersiapkan segala perkara yang perlu dilakukan terutamanya berkaitan fail sebelum idea tersebut dibentangkan kepada Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).

Idea untuk menganjurkan kejohanan Piala Dunia dengan tiga tuan rumah pastinya dilihat selepas kejayaan Amerika Syarikat, Mexico dan Kanada yang menjadi hos bersama Piala Dunia 2026.

Namun begitu, tiga negara tersebut adalah dari benua yang sama iaitu Amerika Utara manakala Greece, Arab Saudi dan juga Mesir masing-masing adalah dari Eropah, Asia dan Afrika.

Idea ini pastinya berakar umbi dengan penganjuran Piala Dunia 2002 yang ketika itu Jepun dan Korea Selatan menjadi tuan rumah.

Idea penggabungan tiga negara dari tiga benua berbeza untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia ini pastinya menjadi evolusi kerana untuk edisi 2030, terdapat beberapa negara lain turut merancang untuk bergabung menjadi hos.

Cuma mereka adalah gabungan dari benua yang sama seperti Portugal-Sepanyol (Eropah), Maghribi-Tunisia-Algeria (Afrika) dan Uruguay-Argentina (Amerika Selatan).

Paraguay dan Chile juga antara negara yang berminat untuk menjadi tuan rumah namun mereka dijangka membida sebagai tuan rumah tunggal sahaja.

Sumber:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN