Gambar TMJ Bersama Lim Teong Kim Cetus Tanda Tanya

Kontrak Pengarah Teknikal Akademi Mokhtar Dahari (AMD), Lim Teong Kim bakal berakhir 31 Oktober hadapan. Jurulatih berusia 55 tahun itu dilantik ke jawatan tersebut sejak Ogos 2013.

Ianya bukan rahsia lagi kontrak bekas jurulatih akademi Bayern Munich itu tidak akan diperbaharui – dengan beberapa calon pengganti dikatakan telah berada di dalam senarai Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dan juga Majlis Sukan Negara (MSN).

Antara yang dicanang bakal mengambil alih peranan Teong Kim di AMD adalah bekas jurulatih skuad remaja Paris Saint-Germain (PSG), Saad Ichalelene, dan bekas Pengarah NFDP di awal penubuhan, iaitu Lim Kim Chon – yang merupakan abang kandung kepada Teong Kim.

Kemanakah hala tuju Teong Kim selepas itu turut menimbulkan tanda tanya pemerhati dan peminat bola sepak tempatan.

Sebelum ini Teong Kim pernah membayangkan beliau akan membawa diri ke Munich setelah kontrak bersama AMD tamat 31 Oktober hadapan. Hasrat tersebut pernah disampaikan kepada Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dalam pertemuan pada tahun lalu.

Namun demikian, satu perkongsian melalui rangkaian media sosial Johor Southern Tigers yang memaparkan gambar DYAM Tunku Ismail Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor (TMJ) – juga merupakan pemilik kelab bola sepak JDT – bersama Teong Kim semalam telah menimbulkan tanda tanya ramai.

Kami berdua adalah mangsa kepada orang yang tidak tahu mengenai bola sepak:
1. Kami selalu mengatakan perkara yang…

Posted by JOHOR Southern Tigers on Thursday, August 15, 2019

Antara kenyataan yang ditulis melalui muat naik tersebut adalah:

“Kami berdua adalah mangsa kepada orang yang tidak tahu mengenai bola sepak.”

Tiga perkara yang dilihat sebagai persamaan diantara TMJ dan Teong Kim yang dinyatakan di dalam kenyataan tersebut adalah:
1. Kami selalu mengatakan perkara yang benar
2. Kami benar-benar sayangkan bola sepak
3. Kami tidak berdiplomasi, kami terlalu berterus-terang

Adakah Teong Kim akan menyertai JDT untuk membantu kelab bola sepak itu dalam aspek pembangunan selepas kontrak beliau bersama AMD tamat?

Sejak beberapa bulan lalu, nasib dan masa depan Teong Kim mula menjadi buah mulut pencinta bola sepak tempatan sehingga tercetusnya tanda pagar #SaveLTK.

Majoriti berpendapat Teong Kim wajar dikekalkan sebagai Pengarah Teknikal AMD, berdasarkan pencapaian terkini skuad muda negara di pertandingan peringkat umur.

Sehingga artikel ini ditulis, belum ada sebarang pengesahan daripada JDT, mahu pun TMJ atau Teong Kim sendiri mengenai khabar angin tersebut.

Apa yang jelas, Teong Kim bebas untuk menentukan sendiri hala tuju diri setelah kontrak beliau bersama AMD tamat pada penghujung Oktober nanti.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN