Futsal AFF: Taktikal ‘Power Play’ 5 Minit Menuju Penamat Makan Diri, Garuda ‘Pijak’ Harimau Malaya

Akibat bermain ‘Power Play’ ketika perlawanan masih berbaki lima minit, skuad negara terpaksa akur dibelasah Indonesia dengan keputusan 5-1.

Malaysia hari ini turun berdepan Indonesia dalam aksi perlawanan kedua peringkat kumpulan A, saingan AFF Futsal Championship 2022.

Skuad negara sebelum ini berjaya menewaskan Kemboja 7-6, namun harus diakui mereka gagal untuk mempamerkan persembahan terbaik dalam perlawanan tersebut.

Indonesia pula sebelum ini kenduri gol selepas kejayaan mereka membelasah Brunei 12-0 dalam aksi perlawanan pertama mereka di kejohanan ini.

Indonesia 5-1 Malaysia

Indonesia sejak dari awal permainan sudah tak henti-henti melancarkan serangan ke kubu Malaysia.

Penjaga gol negara, Muhammad Syawal Sabaruddin berjaya mempamerkan aksi persembahan yang sungguh menakjubkan sepanjang aksi babak pertama dalam usahanya melindungi gawang golnya dari dibolosi.

Penjaga gol Indonesia, Muhammad Rizki Xavier turut beraksi cemerlang dalam perlawanan ini dengan beliau berjaya menafikan beberapa percubaan dari skuad negara.

Pemain bola terlalu kerap hilang bola dan memberi ruang kepada pemain Indonesia untuk melancarkan serangan.

Ketua pasukan negara, Mohd Khairul Effendy disajikan dengan dua peluang keemasan namun beliau gagal untuk memanfaatkan kesempatan tersebut.

Holypaul Septinus Soumilena berjaya menjaringkan gol untuk skuad Indonesia 30 saat sahaja selepas bermulanya aksi babak kedua dalam perlawanan ini.

Ridzwan Bakri kemudiannya berjaya memadam gol pendahuluan tersebut dengan menjaringkan gol pertama Malaysia satu minit selepas itu.

Firman Adriansyah cemerlang menjaringkan gol kedua Indonesia dalam perlawanan ini, seterusnya membangkitkan lagi semangat skuad Garuda untuk terus menyerang.

Berbaki lima minit sebelum tamat, skuad negara sudah mula bermain ‘Power Play’ dan ia jelas sekali satu keputusan yang sangat berisiko.

Holypaul Septinus Soumilena berjaya menjaringkan gol ketiga Indonesia menerusi rembatan dari jarak jauh untuk menewaskan Muhammad Syawal Sabaruddin.

Skuad negara masih tetap meneruskan corak permainan ‘Power Play’ dan hasilnya gawang negara dibolosi dua kali oleh Ardiansyah Nur.

Ardiansyah mudah merobek gawang gol negara dek kerana kesilapan pemain Malaysia yang bermain ‘Power Play’ tetapi terlalu mudah hilang bola.

Adriansyah hanya menunggu pemain negara melakukan hantaran lemah, kemudian dipintas olehnya lalu beliau sekadar melepaskan rembatan mudah sahaja mencari gawang negara yang sudah terhidang.

Main ‘Power Play’ tapi mudah hilang bola

Agak mengejutkan juga untuk melihat skuad negara bermain ‘Power Play’ dengan perlawanan masih berbaki lima minit dan kedudukan ketika itu Malaysia hanya ketinggalan satu gol sahaja.

Bermain ‘Power Play’sememangnya berisiko dan melihat kepada corak permain skuad negara hari ini, mereka jelas sekali tak sepatutnya bermain dengan cara berisiko seperti itu.

Skuad negara sudah terlalu kerap hilang bola sejak dari awal permainan, dan jelas sekali ia bakal mengundang bencana seandainya mereka melakukan hal sama ketika bermain ‘Power Play’.

Dua kali hantaran lemah dari pemain negara berjaya dipintas oleh Indonesia dan mereka memperoleh gol mudah dari situasi seperti itu.

Tidak keterlaluan untuk menganggap yang Malaysia kalah dalam perlawanan ini kerana mereka terlalu awal bermain ‘Power Play’ dan mungkin mereka tak sepatutnya bermain dengan risiko seperti itu.

Harapan ke separuh akhir hampir terkubur

Malaysia sebenarnya perlu menang dalam perlawanan ini untuk mengesahkan tempat layak ke peringkat separuh akhir.

Seandainya seri, Malaysia tetap sukar untuk layak ke peringkat separuh akhir dek kerana Indonesia memiliki kelebihan dari segi jaringan.

Memandangkan skuad negara kalah dan selepas ini bakal bertemu Thailand, maka tidak keterlaluan untuk menganggap yang harapan skuad negara untuk layak ke separuh akhir sudah terkubur.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN