FIFA ‘Ampunkan’ AIFF, Pertembungan Piala AFC KL City Menentang Kelab India ATK Mohun Bagan Diteruskan

India AIFF FIFA

Persekutuan Bola Sepak Antarbangsa (FIFA) dijangka bakal menarik balik penggantungan ke atas Persekutan Bola Sepak Seluruh India (AIFF) yang dikenakan pada minggu lalu.

Menurut laporan oleh ASEAN Football, keputusan tersebut dibuat selepas badan induk bola sepak dunia itu berpuas hati dengan perkembangan baharu pengurusan bola sepak di negara Asia Selatan tersebut.

Ia susulan keputusan Mahkamah Agung India yang menamatkan mandat pengurusan oleh Jawatankuasa Khas Pengurusan Hal Ehwal Bola Sepak dan menyerahkannya kembali kepada AIFF.

Penyerahan pengurusan kepada pihak ketiga dianggap sebagai satu pelanggaran serius Statut FIFA.

Dengan pengumuman ini, semua aktiviti dan pertandingan melibatkan pasukan kebangsaan dan kelab negara berkenaan boleh diteruskan seperti biasa termasuklah kejohanan AFC iaitu Piala Asia 2023, Kelayakan Kejohanan AFC bawah 20 tahun (B-20) dan B-17 serta Piala AFC 2022.

Ini bermaksud, harapan wakil Malaysia, KL City untuk mendapat ‘bye’ bagi pertembungan Juara Zon Asean menentang Juara Zon Selatan tidak kesempaian.

Kelab ibu kota itu bakal berdepan kelab India, ATK Mohun Bagan mengikut jadual yang telah ditetapkan iaitu pada 7 September ini.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN