Fenway Sports Group Kini Bersedia Untuk Jual Liverpool

Fenway Sports Group (FSG) dilaporkan sudah bersedia untuk menjual Liverpool selepas melihat Chelsea dibeli dengan harga yang sangat tinggi.

Selepas lebih sedekad memiliki Liverpool FC, FSG akhirnya terbuka untuk menjual kelab yang beliau beli pada tahun 2010 lalu itu.

Pemilik dari Amerika Syarikat itu dilaporkan sudah menyiapkan kertas kerja untuk menjual Liverpool dan beliau sedang menanti tawaran dari pembida yang berminat mahu membeli kelab dari Merseyside itu.

FSG membeli Liverpool pada Oktober 2010 dari George Gillett dan Tom Hicks dengan nilai £300 juta dan beliau kini mahu menjual kelab gergasi Premier League itu dengan harga berlipat kali ganda lebih tinggi dari harga beliau beli.

Pakar pelaburan Goldman Sachs dan Morgan Stanley dilaporkan telah dilantik sebagai penasihat yang akan menguruskan urusan jual beli Liverpool FC itu.

Pada Mei yang lalu, Forbes telah menilai Liverpool dengan nilai $4.45billion (£3.89bn).

Walau bagaimanapun, selepas melihat Chelsea dijual kepada pemilik LA Dodgers, Todd Boehly dengan nilai £4.25bn pada awal tahun baru-baru ini, FSG sepertinya berharap Liverpool bakal mampu dijual dengan harga yang lebih tinggi.

FSG berharap Liverpool akan mampu dijual dengan harga setanding harga Chelsea dan menolak untuk mengikut nilai pasaran yang dinilaikan oleh Forbes sebelum ini.

Menurut sumber laporan dari The Athletic, FSG bersedia untuk menjual Liverpool seandainya ada tawaran yang sesuai.

“FSG sebelum ini kerap mendapat tawaran dari pihak ketiga yang mahu membeli saham di Liverpool.”

Tulis kenyataan dari FSG.

“FSG telah menjelaskan sebelum ini yang di bawah syarat dan situasi yang tepat, kami bersedia untuk menerima pemegang saham yang baru andai itu yang terbaik untuk Liverpool sebagai kelab.”

Jelas sekali harga pasaran Liverpool kini jauh lebih mahal berbanding ketika FSG membelinya pada tahun 2010 yang lalu.

Selepas Liverpool melantik Jurgen Klopp sebagai pengurus mereka pada tahun 2015 yang lalu, gergasi Merseyside itu telah memenangi pelbagai kejayaan yang sungguh gemilang.

Pengurus dari Jerman itu berjaya membantu Liverpool untuk memenangi segala kejuaraan yang mampu untuk mereka menangi seperti Champions League, Super Cup, FIFA Club World Cup, Premier League, FA Cup, Carabao Cup dan Community Shield.

Melihat atas segala pencapaian Liverpool dan barisan pemain yang mereka miliki pada ketika ini, maka tidak hairanlah mengapa Fenway Sports Group akan mampu menjual kelab dengan harga yang sangat tinggi.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN