FAM Perkenalkan Tiga Pengadil Wanita Dalam Liga Malaysia

Pengadil wanita

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), hari ini ingin mengumumkan secara rasmi nama tiga pengadil wanita yang telah dipilih untuk mengadili perlawanan-perlawanan Liga Malaysia bagi musim 2020.

Mereka terdiri daripada dua orang pengadil iaitu Rita Gani, 43, dan Nurul Ain Izatty Zainal, 22, serta seorang penolong pengadil iaitu Nur Akmal Anuar, 32.

Presiden FAM, Datuk Haji Hamidin Haji Mohd Amin berkata, langkah untuk memperkenalkan pengadil wanita di pentas tertinggi saingan bola sepak negara ini adalah bagi menambah minat golongan wanita menceburi bidang kepengadilan.

“Jumlah pengadil wanita di negara ini masih dalam kelompok yang boleh kita anggap agak kecil. Dengan aksi mereka di pentas Liga Super dan Liga Premier nanti, saya pasti ia akan membuka mata banyak pihak dan pada masa sama menarik minat lebih ramai golongan wanita untuk menjadi pengadil pada masa akan datang.

“Ketiga-tiga mereka ini telah mengadili perlawanan membabitkan pasukan wanita sama ada di pentas antarabangsa bagi Rita dan Nur Akmal yang merupakan Pengadil FIFA dan Penolong Pengadil FIFA serta Nurul Ain yang cukup berpengalaman mengendalikan perlawanan Piala Tun Sharifah Rodziah setiap tahun.

“Malah, mereka juga sudah biasa mengendalikan perlawanan membabitkan pasukan lelaki iaitu Piala Presiden dan Piala Belia beberapa musim kebelakangan ini.

“Jadi tahun 2020 ini bakal menjadi lonjakan buat ketiga-tiga mereka ini untuk mencabar kemampuan dengan mengendalikan perlawanan di peringkat yang lebih tinggi iaitu Liga Super, Liga Premier, Piala FA dan Piala Malaysia.

“Saya berkeyakinan tinggi bahawa Rita, Nurul Ain dan Nur Akmal mampu menyahut cabaran ini dan akan melaksanakan tugas yang diberi nanti dengan sebaik mungkin,” kata Datuk Haji Hamidin.

Rita pernah dinobatkan sebagai Pengadil Terbaik Wanita Asia 2014 dan berpengalaman luas mengendalikan perlawanan antarabangsa antaranya Piala Dunia Wanita 2015 di Kanada dan Sukan Olimpik 2016 di Brazil.

Nurul Ain pula telah menceburkan diri dalam bidang kepengadilan ini pada usia yang cukup muda dan pernah diangkat sebagai Pengadil Wanita Berpotensi 2017 manakala Nur Akmal cukup konsisten prestasinya sepanjang bergelar penolong pengadil.

Sementara itu, Exco FAM, ACP (B) Md Dali Wahid selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengadil FAM menjelaskan bahawa ketiga-tiga mereka ini akan dilantik untuk tugasan bagi perlawanan Liga Premier terlebih dahulu sebelum dinaikkan pangkat untuk mengendalikan perlawanan Liga Super.

“Untuk permulaan, mereka akan mengadili perlawanan-perlawanan Liga Premier dan juga Piala FA yang mana Nur Akmal akan menjadi penolong pengadil bagi perlawanan Pusingan Pertama, SSFC lwn Kickers FC di Padang Merdeka, Port Dickson pada Sabtu ini (22 Februari 2020).

“Selepas melihat dan memantau prestasi mereka dalam beberapa perlawanan Liga Premier dan pusingan awal Piala FA ini, selain mereka sendiri sudah cukup bersedia untuk meningkat ke satu tahap yang lebih tinggi, baru kita akan lantik mereka untuk perlawanan Liga Super dan seterusnya Piala Malaysia,” kata Md Dali.

Bagi seorang lagi Exco FAM, YB Dato’ Suraya Yaacob yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bola Sepak Wanita FAM, perkembangan ini dianggap sebagai pengiktirafan kepada golongan wanita dalam sistem bola sepak di negara ini.

“Mereka bertiga ini akan dianggap sebagai perintis untuk kita melihat lebih ramai pengadil wanita mengadili perlawanan lelaki di peringkat tertinggi domestik seperti Liga Super dan Liga Premier ini.

“Saya yakin, jika kita dapat menarik lebih ramai golongan wanita untuk melibatkan diri dalam bidang kepengadilan ini, kuantiti dan kualiti pengadil wanita di negara ini pasti akan meningkat pada masa akan datang,” kata Dato’ Suraya.

Saingan Liga Super dan Liga Premier 2020 akan bermula pada hujung minggu depan dimulakan dengan perlawanan Piala Sumbangsih 2020 merebut Piala Sultan Haji Ahmad Shah, Johor Darul Ta’zim lwn Kedah di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri pada 28 Februari 2020.

Kredit foto: Football Association of Malaysia

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN