Ernesto Valverde: Kekalahan Itu Memaksa Kami Bertindak Balas

Barcelona

Pengendali Barcelona, Ernesto Valverde menganggap kekalahan yang dialami pada aksi La Liga minggu lalu adalah sesuatu yang baik buat skuad bimbingannya untuk memberikan tindak balas.

Barcelona yang berkunjung ke Ciutat de Valencia pulang hampa selepas tunduk 1-3 di tangan Levante walaupun Lionel Messi meletakkan kelab Catalan tersebut di depan pada minit ke-38 menerusi sepakan penalti.

”Sangat jelas apabila anda kalah, ia akan membuatkan anda lebih tertekan. Selalu ada tekanan. Kami tahu mengenainya kerana ia memaksa kami untuk memberikan tindak balas.”

”Apabila kami kalah pada satu-satu perlawanan, saya akan cuba untuk sebab-sebab bola sepak. Pada permulaan musim, kami tidak beraksi dengan baik, terutamanya di gelanggang lawan.”

”Selepas itu kami memenangi tiga perlawanan berturut-turut.”

”Pada hari yang lain [ketika menentang Levante], apabila kami mempunyai segala-galanya, kami tewas dalam beberapa minit.”

”Kami perlu bertanya kepada diri sendiri kenapa kami tewas pada perlawanan tersebut dan situasi yang menjurus kepada keadaan tersebut berlaku [kekalahan],” ujar Valverde lagi.

Barcelona akan menanti kunjungan Slavia Praha dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah, awal pagi esok dan kemudiannya bakal berdepan pasukan kelompok bawahan, Celta Vigo bagi aksi La Liga pada Ahad nanti.

Leave a Reply