EPL: Kontroversi Kevin Friend Batalkan Gol Penyamaan Minit 90+6 Aston Villa

Adakah anda masih dikira ‘diving’, walaupun sudah melakukan hantaran kepada rakan, dan kemudian anda terjatuh?

Kevin Friend akan jawab, ya!

Gol penyamaan masa kecederaan 90+6 Aston Villa dinafikan kerana kes ini. Sekaligus menyaksikan Villa tewas 0-1 di tangan Crystal Palace.

Kevin Friend menarik balik gol Henri Lansbury, kerana Jack Grealish didakwa ‘dive’ ketika melakukan hantaran yang membawa kepada ‘assist’ gol tersebut.

Dalam aksi di Selhurst Park, Aston Villa ketiggalan 1 gol pada minit ke-73, hasil jaringan Jordan Ayew.

Ketika masuk ke masa kecederaan. Jack Grealish dijatuhkan dan cuba mengekalkan keseimbangan badannya bagi membolehkan beliau menghantar bola kepada Lansburry. Selepas menghantar bola itu, Grealish terjatuh.

Mungkin gayanya yang agak dramatik membuatkan pengadil merasakan Grealish diving dan membatalkan gol.

Perlawanan tamat 1-0 memihak Palace. Kemenangan kedua berturut-turut dicipta oleh pasukan bimbingan Roy Hodgson.

Selepas wisel penamat, Grealish bengang dan meluru ke arah pengadil. Beliau ditenangkan oleh rakan-rakannya.

Pundit BeIn Sports, Andy Gray menyifatkan Kevin Friend membuat keputusan yang silap.

Beliau berpendapat, Grealish perlu menjatuhkan badannya selepas melakukan hantaran itu bagi mengurangkan impak selepas hilang keseimbangan. Perkara itu biasa dilakukan oleh pemain. Cuma masalahnya, Kevin Friend menganggap Grealish cuba memenangi sepakan percuma.

Gray berkata: “Ini adalah pengadilan yang sangat teruk. Saya rasa beliau [Kevin Friend] silap dalam membuat keputusan ke atas Grealish, menganggap pemain itu simulasi. Grealish tidak!”

“Ia nampak teruk kerana Grealish cuba mengekalkan keseimbangan badannya, dan menghantar bola. Beliau melayangkan badannya, dan bangkit untuk meraikan gol.”

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN