Elkan Baggott Bakal Hadapi Penyerang Handalan Di England Musim Depan

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Pertahanan muda Indonesia, Elkan Baggott bakal mencipta sejarah tersendiri buat negaranya selepas berjaya menjadi pemain pertama yang melayakkan diri untuk beraksi dalam saingan Championship musim hadapan di England.

Umum mengetahui saingan Championship merupakan liga divisyen kedua di England selepas English Premier League (EPL) dan mempunyai ramai pemain bintang dari seuruh dunia di sana.

Walaupun beraksi di divisyen kedua, Baggott berpeluang musim hadapan untuk bertemu ramai pemain bintang daripada pasukan elit seperti Leeds United serta Leicester City yang sebelum itu bermain dalam saingan EPL.

Baggott secara rasminya kini telah pun didaftarkan untuk Ipswich Town, selepas beberapa musim dipinjamkan kepada pasukan lain di England untuk mendapat minit permainan lebih optimum menerusi laporan dikeluarkan oleh Bola.com.

Malah, pada asalnya musim ini juga beliau berada dalam perancangan untuk sekali lagi dipinjamkan kepada pasukan lain sebelum pengendali kelab iaitu Kieran McKenna membuat keputusan mengekalkan Baggott.

Untuk rekod, Baggott merupakan produk daripada akademi Ipswich Town sendiri dan memulakan karier bola sepak beliau dengan sangat baik sebelum mengalami kesukaran mendapat tempat di skuad senior.

Selepas itu, pemain tersebut telah pun dipinjamkan kepada beberapa kelah seperti King’s Lynn Town, Gillingham, serta musim lalu bersama Cheltenham Town dalam saingan EFL League One.

Karier terbaik Baggott yang paling diingati pastinya ketika pemain tersebut mewakili Gillingham dalam saingan EFL League Two selepas kerap digunakan dalam kesebelasan utama serta turut mencatat beberapa jaringan gol penting.

Musim lalu, segalanya tampak sedikit sukar untuk Baggott menyesuaikan diri bersama Cheltenham Town serta tidak banyak sumbangan besar mampu diberikan beliau buat pasukan.

Selepas kembali bersama Ipswich Town, Baggott mempamerkan aksi cukup berkualiti pada saingan pra musim sebagai antara pemain muda paling mencuri tumpuan.

Maka, tidak hairan McKenna mengambil keputusan untuk mengekalkan Baggott serta didaftarkan untuk saingan Championship musim depan yang akan bermula tidak lama lagi.

Pada usia masih muda, Baggott berpeluang untuk mengutip banyak pengalaman berguna di England serta meningkatkan lagi kualiti permainannya sehingga menjadi aset berguna buat kelab serta Indonesia.

Malah, ini juga menjadi peluang terbaik buat Baggott untuk tampil menyerlah bagi mencuri perhatian pengendali utama Indonesia iaitu Shin Tae-yong sebelum mereka melangkah ke saingan Piala Asia pada awal tahun hadapan.

Sumber:
Bola.com

Leave a Reply