‘Dia Akan Bangkit Jadi Lebih Baik’ – Southgate Tetap Pertahan Maguire

Harry Maguire Gareth Southgate England

Sekalipun dikatakan menjadi punca kepada kekalahan England, Harry Maguire tetap dipertahankan oleh pengurusnya, Gareth Southgate yang mengatakan kritikan berlebihan kepada anak buahnya itu agak keterlaluan dan tidak adil.

Pemilihan Maguire ke skuad England juga telah mendapat pelbagai reaksi negatif oleh pelbagai pihak dengan prestasi goyahnya bersama Manchester United serta kontroversi kes jenayah di Mykonos, Greece yang melibatkan pemain berusia 26 tahun itu.

Dengan menerima kad merah selepas mendapat dua kad kuning hanya selepas 30 minit perlawanan berlangsung, Maguire terus menerima kecaman oleh penyokong England terutamanya dalam media sosial.

Bagaimanapun Southgate mengakui dua kad kuning yang diterima itu sepatutnya boleh dielak, namun dalam bola sepak kesilapan akan berlaku dan beliau berharap Maguire dapat menjadikannya sebagai pengajaran.

“Dia adalah pemain yang hebat dan masih bahagian penting dalam pasukan kami,” ujar Southgate dalam temubual selepas perlawanan.

“Mungkin ini adalah masa yang sukar untuknya, tetapi dia akan terus menerima sokongan dari kami. Apa yang dia perlukan kini adalah jaminan bahawa kami masih meletakkan kepercayaan penuh kepadanya.

“Jadi dia perlu hadapi segala kritikan ini dan tahu bagaimana untuk menjadi lebih baik selepas ini. Apabila kamu semakin berusia, kamu akan bersikap lebih rasional. Ini adalah pengalaman pertamanya menghadapi situasi seperti ini, jadi dia perlu terus melangkah untuk berubah ke arah lebih positif.”

Dengan statusnya selaku pemain pertahanan termahal dunia, Maguire terus mendapat perhatian apabila setiap kali beliau beraksi di atas padang. Musim ini beliau juga sering menerima kritikan disebabkan prestasi buruk United di saingan Liga Perdana Inggeris.

“Ini adalah proses pembelajaran buat mana-mana pemain dia akan menjadi pemain yang lebih baik selepas ini. Mengenai Harry secara peribadi, saya tahu dia adalah pemain yang sangat komited dengan bola sepak.

“Tempat terbaiknya adalah di atas padang. Walaupun sekarang ini perhatian semua orang tertumpu padanya, tetapi itulah kehidupan bagi seorang pemain bola sepak.”

Namun reaksi penyokong England mengatakan Maguire merupakan ‘anak emas’ Southgate dan mahu beliau digugurkan untuk aksi antarabangsa akan datang kerana masih ramai pemain pertahanan lain yang lebih baik untuk disenaraikan.

Baca juga artikel kami yang lain mengenai perkembangan bola sepak Inggeris:

Paul Parker: Hanya Seorang Pemain Sahaja Yang Bawa Identiti Man Utd

Inilah ‘Squad Depth’ England Yang Buat Southgate ‘Pening’ Pilih Pemain Terbaik

Thomas Partey Sedia Mulakan Parti Bermula Di Etihad Stadium

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN