‘Cuma Tahu Dia Pulang Kampung’ – Sabah FC Juga Mahu Penjelasan Rizal Ghazali

Sabah FC hanya tahu Rizal Ghazali balik ke kampung halamannya di Kedah untuk menguruskan hal peribadi berkaitan keluarga, dan turut tidak mempunyai penjelasan lanjut mengapa pemain pertahanan itu menolak untuk menyertai panggilan skuad kebangsaan kendalian Kim Pan-gon.

Perkara itu dinyatakan melalui satu kennyataan rasmi yang dikeluarkan kelab Sabah FC berkaitan isu Rizal Ghazali.

“Sabah FC menyokong penuh dan sentiasa bekerjasama terhadap pasukan kebangsaan dan pemilihannya.

“Dengan itu, pengurusan Sabah FC akan menasihati Rizal Ghazali untuk memberi penjelasan terperinci kepada FAM mengenai ketidakhadirannya,” ujar kenyataan tersebut.

Menurut kenyataan sama, pengurus pasukan Sabah FC, Marzuki Nasir akan berkomunikasi secara terus dengan Rizal untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai situasi pemain itu.

Apa yang dinyatakan oleh kenyataan Sabah FC adalah konsisten dengan muat naik terakhir di akaun Instagram pemain itu sebelum ini.

Kegagalan Rizal menghadirkan diri ke kem latihan skuad kebangsaan mengundang tanda tanya ramai apabila tiada sebarang surat rasmi atau bukti berbentuk hitam putih diberikan untuk menerangkan sebab pengecualiannya daripada mewakili pasukan negara yang sudah pun memulakan latihan pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil sejak Isnin lalu.

Semalam Setiausaha Agung FAM,  Mohd Saifuddin Abu Bakar berkata Rizal boleh dikenakan hukuman berbentuk denda dan boleh digantung daripada menyertai pertandingan domestik atau antarabangsa  menerusi peraturan Fifa, di bawah Artikel 1A:Ketidakpatuhan (1) (a) dan (c).

Di bawah peraturan tersebut pemain yang gagal menghadiri panggilan menyertai kem latihan skuad kebangsaan pada kalendar FIFA boleh didenda sebanyak RM25,000 serta digantung daripada menyertai aksi liga tempatan dan antarabangsa.

Turut terpalit adalah kelab yang menaungi pemain tersebut yang turut boleh didenda sebanyak RM100,000 dan bakal dipotong tiga mata dalam saingan liga tempatan selain digantung automatik daripada menyertai pertandingan domestik menurut penjelasan dalam kurungan ‘a’.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN