Chelsea Minta Juventus Tebus Kontrak Jika Mahukan Sarri

Chelsea enggan menghalang Maurizio Sarri pulang ke Itali untuk menyertai Juventus, namun kebenaran tersebut datang dengan satu syarat. Jika benar kelab Turin itu mahukan jurulatih tersebut, kelab Turim tersebut harus membayar pampasan berjumlah £5 juta – sebelum Sarri dibenarkan untuk meninggalkan Stamford Bridge.

Sarri menjadi antara calon utama untuk menjawat jawata pengurus di Juventus selepas Massimiliano Allegri melepaskan jawatan tersebut baru-baru ini. Chelsea menyedari Sarri telah menarik tumpuan beberapa kelab dari Serie A Itali, termasuk Roma yang juga sedang mencari pengurus baharu.

Masih samar

Buat masa ini tiada perbincangan mengenai kedudukan Sarri bersama Chelsea – selepas hampir dipecat sebanyak dua kali – sehingga selepas perlawanan akhir UEFA Europa League (UEL) menentang Arsenal pada minggu hadapan.

Berjaya melayakkan diri ke saingan UEFA Champions League (UCL) dan kemungkinan untuk memenangi trofi pada musim ini telah berjaya mengekalkan bekas pengendali Napoli itu setakat ini.

(Photo by Clive Howes/Chelsea FC via Getty Images)

Namun kritikan terbuka dari beliau mengenai pra musim ke Amerika Syarikat jelas tidak disenangi oleh pihak pengurusan.

Walaupun pernah secara terbuka menyatakan keinginan untuk terus kekal bersama Chelsea sebelum ini, Sarri mungkin juga berminat dengan prospek untuk kembali ke Serie A pada musim panas ini.

Chelsea perlu pertimbang

Antara yang menjadi pertimbangan Chelsea untuk menentukan masa depan Sarri ialah hubungan pengurus tersebut dengan penyokong yang dikatakan kurang baik. Disebabkan itu, Chelsea enggan menghalang Sarri untuk ke Juventus dengan syarat baki kontrak setahun ditebus oleh kelab Turin itu.

Pengendali berusia 60 tahun ini masih memiliki baki kontrak selama 12 bulan bernilai £5 juta. Sekiranya Juventus bersetuju dengan bayaran tersebut, ia juga bermakna Chelsea tidak perlu membayar sebarang pampasan jika terpaksa memecat jurulatih tersebut.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN