‘Bila Masa Saya Undi Lionel Messi?’

Semalam kecoh di media sosial apabila kapten Nicaragua, Juan Barrera mempersoalkan kenapa nama beliau didedahkan sebagai mengundi Lionel Messi. Sedangkan beliau tidak mengundi untuk pemain itu.

Satu senarai undian oleh kapten kebangsaan telah dikeluarkan di media sosial menyatakan bahawa, Barrera mengundi Lionel Messi sebagai pilihan pertama, diikuti oleh Sadio Mane dan Cristiano Ronaldo.

Barrera menerusi twitter beliau menegaskan, apa sahaja yang mengaitkan dengan undian beliau ke atas Messi adalah palsu.

“Tidak ada mengundi langsung untuk anugerah FIFA Best 2019. Segala informasi tentang undian saya adalah palsu, terima kasih.”

Lionel Messi telah diundi sebagai Pemain Terbaik FIFA Best dengan 46 mata menurut FIFA. Menewaskan Van Dijk dan Cristiano Ronaldo. 

Barrera memberitahu La Prensa: “Saya tak undi Lionel Messi. Tahun lepas saya ada mengundi. Namun tahun ini saya tak terlibat. Saya terkejut ada melihat nama saya tersenarai dalam mereka yang mengundi Messi.”

https://twitter.com/ArgSoccer11/status/1176914556628520960

“Tiada penjelasan setakat ini yang saya terima tentang perkara ini. Messi adalah pemain yang hebat namun perkara ini jelas tidak patut dicemari dengan sebegini.”

SPORTbible melaporkan mereka ada menghubungi jurucakap FIFA berkenaan dengan perkara ini. Jurucakap FIFA menafikan mereka korup dan memalsukan undian. Dan mereka mengesahkan borang undian diterima daripada FA Nicaragua adalah bercop rasmi dan sah.

Lantas FIFA menegaskan, mereka akan memandang serius isu ini dan akan menyiasat FA Nicaragua. Sama ada undian oleh Barrera itu dipalsukan oleh pihak mereka.

Jurucakap it menegaskan: “Kami boleh mengesahkan bahawa, kami menerima borang sah yang ditandangani oleh pemain. Kami akan menghubungi FA Nicaragua, meminta penjelasan akan perkara ini.”

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN