Benarkah Tanggapan Media Indonesia, ‘Malaysia Sudah Jauh Di Depan Disebabkan Teknologi VAR’?

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Saat Malaysia mengesahkan bakal menggunakan sistem Video Assistant Referee (VAR) pada hujung tahun ini, ia sebenarnya telah menarik perhatian media Indonesia untuk turut memberi pandangan mereka tersendiri.

Menurut Bola.com, bola sepak di Indonesia kini akan semakin ketinggalan di belakang Malaysia selepas mereka masih lagi tiada ura-ura untuk menggunakan sistem VAR pada masa akan datang.

Walaupun pernah dibincangkan sebelum ini di sana, ianya hanya sekadar menjadi buah bicara yang tidak diketahui bila akan mula dilaksanakan pada masa akan datang.

Bawah kepimpinan baharu Persatuan Bola Sepak Seluruh Indonesia (PSSI) iaitu Erick Thohir selaku Ketua Umum, beliau mendedahkan VAR bukan keutamaan buat dirinya kini.

“Ianya memerlukan waktu kerana ketika ini tak semua stadium sesuai untuk dipasang sistem tersebut menerusi kriteria diperlukan.

“Apa yang diperlukan saya untuk buat ketika ini menyusun atur perlawanan terlebih dahulu sehingga berlangsung dengan baik, baru fokus kepada VAR,” jelas beliau.

Saingan Liga Malaysia (Liga M) kini dilihat bakal mengalami perubahan baharu dengan sistem VAR dijangka akan mula beroperasi pada penghujung tahun 2023.

Walaupun begitu, ia sebenarnya masih lagi belum ada tanda-tanda untuk penggunaan sistem tersebut pada masa terdekat dengan banyak lagi perkara perlu dianalisa terlebih dahulu termasuk kesesuaian setiap stadium di Malaysia.

Apapun, ia tetap merupakan usaha terbaik yang dilakukan kini oleh Liga Bolasepak Malaysia (MFL) untuk terus menaikkan lagi mutu sukan tersebut di mata dunia.

Selain Malaysia, negara Asia Tenggara lain iaitu Vietnam juga dilaporkan bakal mengalami perubahan tersebut dengan pegawai-pegawai mereka yang terlibat sudah pun dihantar menjalani kursus ketika ini.

Dua negara jiran Malaysia iaitu Thailand dan Singapura pula sudah pun menggunakan sistem tersebut dalam saingan liga mereka dan setakat ini segalanya berjalan dengan begitu lancar.

Safawi Rasid yang kini beraksi di Thai League 1 bersama Ratchaburi Mitr Phol antara pemain Malaysia yang sudah merasai sistem tersebut, dan jaringan sulungnya terbatal ketika itu kerana VAR.

Pemain tersebut juga mengakui sistem penggunaan VAR sebenarnya sangat penting untuk setiap saingan liga ketika ini dan menyedari ianya membawa kesan positif di atas padang dengan keputusan dibuat lebih adil buat semua pasukan.

Persoalannya kini, adakah pelaksanaan VAR mampu diadakan pada hujung tahun ini, atau berkemungkinan ianya akan memerlukan lebih masa untuk diteliti dari segi pelbagai aspek sebelum sedia digunakan.

Leave a Reply