Bawa Masuk Vitinha Dari Porto, Wolves Kini Digelar ‘Mini Portugal’

Wolves Portugal

Wolverhampton Wanderes telah mendapatkan seorang lain pemain baharu dengan menandatangani pemain muda Portugal, Vitinha secara pinjaman selama semusim dari Porto dengan pilihan pembelian tetap.

Namun apa yang mencuri perhatian adalah ‘kegilaan’ kelab Liga Perdana Inggeris tersebut dalam membawa masuk pemain Portugal ke dalam pasukan tersebut. Ia menjadikan pemain berusia 20 tahun itu sebagai pemain Portugal ke-11 dalam senarai pemain Wolves ketika ini.

Pemain-pemain lain adalah Roderick Miranda, Rúben Neves, Rúben Vinagre, Diogo Jota, Rui Patrício, João Moutinho, Bruno Jordão, Pedro Neto dan  Daniel Podence.

Tempoh hari pasukan tersebut baru sahaja memecahkan rekod pembelian kelab dengan menandatangani pemain remaja Portugal berusia 18 tahun, Fabio Silva juga dari Porto dengan nilai £35 juta (RM191.4 juta).

Malah Wolves turut dibimbing oleh pengurus warga Portugal, Nuno Espirinto Santo.

Ia sekaligus menimbulkan perbedabatan di media sosial yang menganggap kelab tersebut seolah-olah mahu mewujudkan ‘mini Portugal’ atau pasukan ‘Portugal B’ di England.

Kemasukan Vitinha menjadikan jumlah pemain Portugal di EPL kini telah mencecah 23 orang dan separuh daripadanya adalah pemain Wolves.

“Vitinha merupakan pemain muda yang berbakat dan menarik dengan kemahiran teknikal dan kreativiti yang tinggi,” kata Pengerusi Eksekutif Wolves, Jeff Shi dalam kenyataannya dalam laman web rasmi kelab.

Kredit Foto: TheRealestRoger

Baca juga artikel kami yang lain mengenai Wolverhampton Wanderers

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN