Bagaimana Pasukan Bola Sepak Paling Teruk Di Dunia Bangkit Dari Kekalahan 31-0

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

11 April 2001. Perlawanan kelayakan World Cup 2002 zon Oceania.

Australia memecah rekod dunia apabila menang 31-0 menentang American Samoa yang dicipta dua hari sebelum perlawanan ini – dengan membelasah Tonga 22-0. Dalam perlawanan ini penyerang Australia, Archie Thompson memecah rekod dunia dengan menjaring 13 gol.

ame1

Persatuan Bolasepak American Samoa (FFAS) menyenaraikan 20 pemain untuk bertanding dalam pusingan kelayakan. Tetapi hanya seorang pemain yang dibenarkan FIFA untuk mewakili American Samoa – penjaga gol, Nicky Salapu. 19 pemain lain merupakan rakyat Samoa (Samoa dan American Samoa adalah dua negara yang berlainan).

Pengurus pasukan American Samoa cuba menyenaraikan pemain dari skuad bawah-20 mereka, tetapi mereka tidak boleh menyertai kerana menghadiri peperiksaan di sekolah.

6 hari sebelum mereka terbang ke Australia untuk perlawanan kelayakan, pengurus American Samoa mengadakan audition terbuka untuk mengisi kekosongan pemain dalam pasukan. Antara yang terpilih adalah tiga remaja 15 tahun dan 16 pemuda menganggur. Kesemua mereka tidak pernah bermain bola sepak penuh 90 minit.

Apa terjadi kepada pasukan American Samoa selepas kekalahan 31-0 tersebut?

Kesemua pemain kecuali Nicky Salapu bersara dari bola sepak – termasuklah ketua jurulatih mereka. Sekali lagi, FFAS perlu mencari 22 pemain baru untuk menghadapi Sukan Pasifik Selatan. American Samoa berada di kumpulan sama dengan New Caledonia, Solomon Islands, Vanuatu, Tuvalu dan Guam.

Nicky Salapu terus mewakili negaranya walaupun tampil sebagai penjaga gol ‘paling teruk di dunia’ selepas melepaskan 31 gol pada 2001.

ame2

Antara yang terpilih adalah guru sekolah, nelayan, remaja-remaja menganggur dan paling menarik – seorang pondan.

Dalam Sukan Pasifik Selatan, American Samoa kalah semua perlawanan dan gagal menjaringkan sebarang gol.

Apa yang dilakukan oleh FFAS untuk memulihkan imej bolasepak American Samoa?

FFAS meminta bantuan daripada US (kerana American Samoa adalah salah satu wilayah US) untuk mencari ketua jurulatih yang berpengalaman.

Dalam iklan yang diterbitkan di laman web US Soccer Federation, hanya seorang calon yang memohon – Thomas Rongen, jurulatih kelahiran Belanda yang berpengalaman melatih di beberapa kelab MLS.

Kredit: TheOriginalWinger.com
Kredit: TheOriginalWinger.com

Apa perubahan yang dilakukan oleh Thomas Rongen?

Rongen memulakan usahanya dengan menjejaki beberapa rakyat American Samoa yang sudah bermastautin di US. Antara individu yang berminat untuk mewakili American Samoa adalah Rawlston Masaniai – lahir di US tetapi layak mewakili American Samoa melalui keturunan ibunya. Beliau pernah bermain bersama pasukan simpanan kelab divisyen ke-3 Jerman, VfL Osnabrück.

ame3

Seorang lagi individu yang berminat adalah Ramin Ott – seorang tentera US kelahiran American Samoa.

6347412722_0e707b8cf7

Satu lagi perubahan yang dilakukan oleh Rongen adalah menjadikan Jaiyah Saelua sebagai pertahanan tengah utamanya. Jaiyah Saelua merupakan pondan pertama di dunia yang bermain dalam perlawanan kelayakan World Cup. Dianggap pemain simpanan oleh jurulatih lepas, Jaiyah Saelua muncul pertahanan tengah paling kental di bawah tunjuk ajar Rongen. Aset utama permainannya adalah one-on-one defending.

Untitled

Berjayakah perubahan yang dilakukan oleh Thomas Rongen?

Dalam perlawanan pra-kelayakan Zon Oceania, American Samoa mencatat kemenangan pertama dalam sejarah bola sepaknya – menewaskan Tonga 2-1. Sebelum ini mereka kalah 7 kali dalam 7 pertemuan menentang Tonga.

Pada perlawanan kedua, American Samoa seri 1-1 dengan Cook Islands. Sebelum ini mereka kalah 2 kali dalam 2 pertemuan menentang Cook Islands.

Pada perlawanan terakhir pra-kelayakan, American Samoa tewas 0-1 menentang Samoa. 2 tahun sebelumnya, mereka pernah tewas 7-0 kepada Samoa. Kalah 1-0 kepada jaringan minit 90′ menandakan kualiti permainan American Samoa sudah meningkat. Mereka cuma tewas kerana aspek stamina.

Dibawah Rongen, American Samoa mencapai ranking FIFA tertinggi dalam sejarah mereka – 173 pada September 2012.

Apa yang kita boleh belajar dari pasukan American Samoa?

Bagi negara yang hanya mempunyai pemain amatur dan kualiti padang setaraf padang sekolah di Malaysia, American Samoa memberitahu Malaysia apa sebenarnya yang kita hilang.

Semangat berjuang untuk negara tanpa sebarang wang.

Sikap professionalism yang membolehkan mereka turun berlatih walaupun penat bekerja di setiap pagi.

Sikap tidak mudah mengalah walaupun anda pernah tembus 31 gol, walaupun anda pondan dan walaupun anda tiada skil bermain bola.

Baca: Mereka Tiada Padang Bola. Apa Yang Kanak-Kanak Ini Lakukan Untuk Bermain Bola Memang Mengagumkan

Like page SemuanyaBOLA di Facebook.
Follow Twitter kami di @semuanyabola.

One Comment

Leave a Reply