Arab Saudi Cuba Alih Perhatian, Puji Keupayaan Skuad Malaysia

Selepas terikat dengan keputusan seri dalam dua perlawanan, Arab Saudi kini tampak dalam tekanan untuk meloloskan diri ke pusingan suku akhir, Kejohanan AFC B-23 2018.

Ini diakui oleh ketua jurulatihnya, Daniel Teglia, selepas menyaksikan skuad kendalian Datuk Ong Kim Swee hampir berjaya mengejutkan Jordan dalam perlawanan kedua tempohari.

“Sejujurnya, Malaysia beraksi dengan cukup baik menentang Jordan, kelmarin (Sabtu). Malah, mereka sepatutnya memenangi perlawanan tersebut,” ujar Teglia dalam sidang media selepas menentang Iraq.

“Mereka mempunyai dua peluang keemasan untuk menjaringkan gol menerusi percubaan Akhyar Rashid dan Matthew Davies yang terkena palang,” tambahnya lagi.

Skuad Arab Saudi. Foto: AP

Teglia yakin perlawanan terakhir peringkat Kumpulan C nanti pasti akan lebih sengit kerana semua pasukan memiliki peluang sama rata untuk melayakan diri ke pusingan seterusnya.

Di atas kertas, sememangnya Arab Saudi memiliki lebih peluang untuk menang dan seterusnya layak ke suku akhir, namun, Teglia dilihat cuba mengalihkan lebih perhatian kepada kemampuan skuad negara.

“Malaysia memiliki ramai pemain yang bagus dan saya yakin ia akan menjadi perlawanan yang sengit, di mana ianya akan jadi lebih menarik dan menghiburkan.

“Ketika ini semua pasukan berpeluang untuk layak ke peringkat suku akhir dan pastinya kami ingin merebut peluang untuk terus mara dalam kejohanan ini,” jelasnya.

“Malaysia juga mempamerkan mereka cukup bahaya di bahagian sayap yang digerakan oleh Akhyar dan Davies,” tambahnya dengan sekali lagi menekankan dua nama iaitu Akhyar dan Matthew Davies.

Akhyar Rashid, sering disebut oleh ketua jurulatih Arab Saudi. Foto: Asiana.my.

Sementara itu, di kem skuad negara, Kim Swee mahukan anak buahnya mengambil kesempatan ke atas situasi yang dihadapi oleh Arab Saudi ketika ini.

“Saya rasa Arab Saudi akan rasa lebih tertekan dengan status mereka di mana mereka perlu mendapatkan keputusan lebih baik daripada kita.

“Sudah tentu Arab Saudi adalah pasukan pilihan tapi kita juga perlukan kemenangan untuk membuka laluan semula layak ke suku akhir,” ujar Kim Swee kepada Berita Harian.

Skuad kendaliannya masih boleh mengintai peluang untuk mara dan perlu kekalkan momentum ketika ini untuk menundukkan Arab Saudi seterusnya layak ke peringkat suku akhir.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN