Angkara Doan Van Hau, Akaun Facebook SC Heerenveen Terima Hampir 200,000 Pengikut Baharu

Langkah SC Heerenveen membawa masuk pemain pertahanan kelahiran Vietnam, Doan Van Hau secara pinjaman bukan sahaja dapat menambah kekuatan pasukan, sekaligus ia turut meningkatkan populariti kelab tersebut.

Hal ini dibuktikan apabila akaun Facebook (FB) rasmi kelab Eredivisie itu ketika ini memiliki kira-kira lebih 200,000 pengikut baharu sebaik sahaja SC Heerenveen mengumumkan kehadiran Van Hau.

Mudah untuk kita menjangkakan ‘angkara siapa’ yang menyebabkan peningkatan mendadak ini berlaku. Sekiranya anda meninjau ke akaun rasmi SC Heerenven pada ketika ini, kelihatan kebanjiran warga Vietnam menyatakan sokongan mereka buat pemain berusia 20 tahun tersebut.

Warga Vietnam nyata amat teruja dengan penghijrahan ini dan memenuhi ruangan komen pada setiap ‘posting’ yang dimuat naik walaupun tidak berkaitan dengan Van Hau.

Bukan itu sahaja, majlis memperkenalkan Doan Van Hau yang ditayangkan siaran langsung di FB kelab itu juga turut disaksikan oleh sejuta penonton dengan 14,000 komen dikuasai sebahagian besar peminat daripada Vietnam.

Tinjauan Semuanya BOLi Facebook rasmi SC Heerenven pada jam 5.39 petang tadi.

Menurut sumber Fox Sports Asia, jumlah pengikut SC Heerenveen pada 31 Ogos lalu adalah dalam lingkungan 70,000 orang dan bilangan tersebut semakin menunjukkan kenaikan sebaik sahaja berita mengenai perpindahan Van Hau diketahui umum.

Sungguh hebat penangan rakyat Vietnam dalam meraikan perpindahan pemain kesayangan mereka ke pentas bola sepak Eropah. Malaysia bila lagi?

Kredit foto: SC Heerenveen

Leave a Reply