Bagaimana Kelemahan ‘Banks of Four’ Terengganu Didedahkan Oleh Felda United

Benarlah kata Johan Cruyff, bermain bola sepak itu mudah. Tetapi bermain bola sepak dengan cara mudah itulah perkara paling susah sekali.

Mike Mulvey mungkin mempunyai niat murni untuk mengubah falsafah bola sepak Terengganu. Tetapi jika pasukannya terus mempamerkan persembahan seperti semalam, beliau mungkin tidak akan diberi masa yang lama sebelum dipecat.

Terengganu tewas 1-4 kepada Felda United semalam, dalam perlawanan yang hanya mendedahkan kelemahan ketara Terengganu dalam aspek pertahanan.

Pertahanan Terengganu bukan saja mudah hilang fokus, malah mudah didedahkan kelemahan mereka menerusi kebijaksanaan Irfan Bakti dan kehebatan pemain-pemainnya.

‘Banks of four’ Terengganu gagal tutup ruang Lutfullah

Kami tak pasti sama ada kecederaan awal Shahrin Sapien ada kena-mengena dengan persembahan buruk jentera tengah Terengganu atau tidak, tetapi persembahan double pivot mereka – Nordin Alias dan Joseph Kalang Tie (menggantikan Shahrin Sapien) – wajar dikritik.

Ketika Felda United mempunyai penguasaan bola, pemain tengah kreatif mereka, Lutfullah Turaev sering dilihat berada di ruang antara jentera tengah dan pertahanan Terengganu.

Posisi yang diambil oleh Lutfullah ini bukanlah satu kebetulan.

Sebaliknya ia adalah perancangan taktikal Irfan Bakti sejak awal-awal lagi kerana ia berlaku beberapa kali dalam 10 minit pertama perlawanan.

Dengan mengambil posisi di ruang tersebut, Lutfullah secara automatiknya bakal menjadi pemain Felda paling berbahaya jika beliau mendapat bola.

Ini kerana dengan mengambil posisi di ruang tersebut, beliau mampu:

1. menarik Vincent Bikana keluar dari posisinya sekaligus meninggalkan Hasmizan Kamaroddin dalam situasi 1v1 dengan Forkey Doe.

felda5

2. menarik double pivot TerengganuJoseph dan Nordin – keluar dari posisi tengah mereka sekaligus membuatkan Zah Rahan Krangar bebas tanpa kawalan.

Joseph dan Nordin nyata lebih risaukan Zah Rahan berbanding Lutfullah. Ini terbukti apabila Lutfullah sering dilihat bebas, sedangkan Zah Rahan sentiasa dikawal ketat.

Bagaimana pasukan luar negara menyelesaikan masalah ini?

Seperti Terengganu (dan majoriti pasukan liga Malaysia), Atletico Madrid (kendalian Diego Simeone) dan Borussia Monchengladbach (kendalian Lucien Favre) merupakan contoh pasukan Eropah yang menggunakan khidmat double pivot.

Tetapi berbeza dengan Terengganu yang membiarkan Lutfullah bebas tanpa kawalan, double pivot Atletico Madrid dan Borussia Monchengladbach jarang menghadiahkan ruang besar kepada pihak lawan.

Caranya adalah dengan memadatkan kawasan tengah padang. Lihat kepadatan Atletico Madrid ketika menentang Barcelona:

atletico-low-block

Sekarang lihat pula bagaimana kepadatan Borussia Monchengladbach ketika menentang Bayern Munich:

gladbach-4-4-2-deep

Jika Mulvey merasakan defensive line Atletico Madrid dan Borussia Monchengladbach terlalu rendah dan mahu tampil lebih menyerang, beliau perlu memastikan:

1. Amirul Syahmi, Norshahrul Idlan Talaha dan Issey Nakajima rajin memberikan tekanan kepada pemain pertahanan pasukan lawan ketika Terengganu hilang penguasaan bola.

2. Gustavo Lopez dan double pivot Terengganu pula perlu mengekalkan kepadatan pasukan. Ini bermakna mereka perlu turut serta memberi tekanan seperti penyerang mereka.

3. Pertahanan Terengganu perlu memasang defensive line yang tinggi dan serasi memasang perangkap ofsaid sebagai sebuah pasukan.

4. Sharbini Allawee perlu bermain sebagai sweeper (last man).

Jika dianalisis perlawanan semalam, jelas Mulvey memerlukan beberapa pemain baru.

Yong Kuong Yong jelas tidak selesa bermain sebagai bek kanan. Vincent Bikana pula perlu bertanggung jawab terhadap gol pertama dan ketiga Felda United semalam.

Di tengah, Joseph Kalang Tie mungkin menjaringkan satu gol. Tetapi beliau kerap kali melakukan hantaran jauh yang menyebabkan Terengganu hilang penguasaan bola.

Nordin Alias pula kurang kesedaran ruang (spatial awareness) untuk menjadi defensive midfielder.

felda1

Maka tak hairanlah gandingan double pivot beliau dengan Joseph semalam bagaikan sebuah ‘bencana’.

Baca juga: Apakah Perbezaan Taktikal Terengganu Di Bawah Ahmad Yusof?

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN