Aksi Persahabatan Malaysia B-23 Menentang Arab Saudi B-23 Dibatalkan

Skuad Malaysia Bawah 23 Tahun (B-23) terpaksa mengubah perancangan mereka bagi menghadapi temasya Sukan Asia 2018 apabila bertindak membatalkan perlawanan persahabatan menentang skuad Arab Saudi.

Semalam keputusan undian semula acara bola sepak yang dilakukan di AFC House, Kuala Lumpur menyaksikan Emiriah Arab Bersatu (UAE) diundi dalam kumpulan E iaitu satu kumpulan dengan skuad muda negara.

Susulan kumpulan perubahan itu menyebabkan pengendali skuad itu, Datuk Ong Kim Swee terpaksa membatalkan aksi persahabatan yang dijadualkan berlangsung pada 9 Ogos itu.

Keputusan undian acara bola sepak Sukan Asia 2018.

Bercakap kepada Berita Harian, Kim Swee menjelaskan beliau hanya memiliki tempoh empat hari latihan dan mengharungi satu aksi persahabatan berdepan skuad B-23 China pada 5 Ogos ini sebelum berlepas ke Jakarta pada 8 Ogos.

“Sebab itu sebelum ini saya minta dilakukan awal jika ada undian semula, tapi apa boleh buat dan kami terpaksa terima.

“Memang di atas kertas Korea Selatan dan UAE adalah pasukan pilihan, tapi kami akan cuba yang terbaik. Ini satu cabaran besar buat semua pemain,” katanya.

Difahamkan undian semula itu dilakukan kerana bantahan daripada UAE yang tidak berpuas hati apabila pasukan mereka tercicir dalam undian awal bersama dengan Palestin akibat masalah teknikal.

Mengulas mengenai keputusan undian itu yang dianggap sebagai ‘kumpulan maut’, Timbalan Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Mohd Yusoff Mahadi yakin dengan kemampuan skuad muda negara seperti mana mereka mencipta sejarah melangkah ke suku akhir kejohanan AFC B-23 di China.

“Kita terpaksa terima dan anggap ini satu peluang dapat beraksi dengan pasukan terbaik. Sudah tentu kita nak dedahkan pemain dengan pasukan terbaik, barulah kita jadi pasukan lebih baik pada masa akan datang.

“Ketika pergi ke China (Kejohanan AFC) pun, kita pasukan yang tak diberi harapan, tapi akhirnya kita berjaya masuk ke suku akhir sebelum kalah kepada Korea Selatan, itu pun kalah tipis.

“Semangat dari China perlu dibawa oleh pasukan ini untuk menunjukkan yang kita bukan pasukan belasahan dan tidak mustahil untuk kita melakar kejutan di Sukan Asia nanti,” katanya

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN