Aksi Hebat Skuad B-16 Malaysia Berjaya ‘Pukau’ Ramai Penyokong Negara

Malaysia bawah 16 (B-16) telah pun memulakan kempen mereka dalam Kejuaraan B-16 ASEAN 2024 semalam bersama kemenangan besar ketika pasukan itu mengetepikan cabaran Timor Leste melalui keputusan 5-0.

Pada aksi tersebut, skuad kendalian Javier Jorda Ribera tampil bersama persediaan cukup rapi memerangkap serta menghasilkan jumlah jaringan cukup besar mengatasi pasukan lawan.

Hadir dengan persediaan rapi termasuk pemilihan pemain berkualiti, barisan bintang muda negara dilihat berjaya menggalas tugas dengan cukup baik untuk mengharumkan nama Malaysia.

Lima jaringan Malaysia terhasil menerusi Izzuddin Afif, Fahmi Farizamal, Awal Wafiy (dua gol), serta Arrayan Hakeem untuk meletakkan Malaysia kini di puncak kedudukan Kumpulan C.

Aksi seterusnya menyaksikan Harimau Malaya cilik ini akan beraksi menentang Australia yang sebelum itu sekadar terikat seri 0-0 sewaktu bertemu Thailand.

Keputusan pertama Malaysia itu bukan sahaja berjaya meraih pujian ramai penyokong negara, malah apa ditampilkan mereka sepanjang di atas padang turut mempersonakan untuk menerima pujian ramai.

Apa tidaknya, Malaysia hadir bersama corak permainan yang sangat tersusun secara berkumpulan dan menampilkan persefahaman tinggi ketika saling berbalas hantaran dan mencorakkan serangan.

Malah idea Ribera untuk membuat penggantian pemain dan mengubah rentak permainan juga menjadi faktor utama buat kejayaan pasukan kebangsaan.

“Good game. Terdapat beberapa pemain yg sangat berkualiti. Syok tengok mentaliti fast game dan all out attack. 23 shots and 12 on target.

“Nak tengok lepas ni lawan team lebih kuat baru boleh nilai kemampuan sebenar. Well done boys,” puji DrMd Azree.

“Power coach U-16 Malaysia ni baca game n pemain-pemain yang dah tak perform. Awal dia tukar pemain-pemain dan pemain subs yg masuk boleh score lagi.

“KPG patut duduk semeja dengan dia ni tanya apa resepi boleh study gameplay lawan dan buat firm decision untuk tukar pemain-pemain yang tertentu dan sepatutnya ditukarkan pada awal separuh masa pertama, bukan minit-minit akhir baru tukar pemain. Well done coach n batch U-16 2024 Malaysia,” ulas Aqi Zahari pula.

“Tahniah coach, batch ni baik takde long ball, akademi AMD JDT dah nampk hasil. Pengulas Indonesia bagi 5 Bintang dan memukau permainan Malaysia,” kata Mohd Nasharuddin Mohd Ashari.

Semoga skuad muda Malaysia mampu meneruskan rentak positif selepas ini bagi menghadapi aksi kedua menentang Australia.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN