Akhbar Jerman Janji Akan Akui Gol Geoff Hurst Final Piala Dunia 1966 Jika Britain Kekal Di EU

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Klik butang di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

KLIK UNTUK SUMBANGAN

Hari ini rakyat Britain akan mengundi dalam Referendum Kesatuan Eropah (EU Referendum) untuk menjawab satu soalan – perlukah United Kingdom kekal atau keluar dari Kesatuan Eropah (EU)?

Ketika ini ramai personaliti bola sepak Britain sedang mendokong aspirasi sama seperti kerajaan British iaitu – kekal dalam EU. David Beckham dan Rio Ferdinand adalah yang paling lantang berkempen mengekalkan Britain dalam EU.

Tetapi dalam kem Brexit (kumpulan kempen Britain keluar EU), mereka berjaya mendapatkan sokongan Sol Campbell dan John Barnes.

Ia sebuah soalan dan tanggungjawab yang besar. Keputusan referendum ini bukan sahaja mampu memberi impak kepada ekonomi, sosio-politik dan budaya di Britain, malah kepada seluruh Eropah juga.

Maka tak hairanlah apabila bukan setakat akhbar Britain, malah muka-muka depan akhbar di seluruh Eropah juga didominasi oleh Referendum Kesatuan Eropah di Britain.

Ini termasuklah akhbar tabloid paling laris di Jerman, Bild yang mengeluarkan senarai janji-janji yang orang Jerman akan tunaikan jika Britain kekal dalam EU.

Akan akui gol Geoff Hurst

Dalam muka depan Bild hari ini, mereka menulis tajuk muka depan yang berbunyi:

“Kepada orang British yang disayangi, jika anda kekal dalam EU….kami akan akui gol Wembley itu.”

CllcdURWEAA6QTb

Bild merujuk kepada gambar ‘gol’ ketiga England jaringan Geoff Hurst semasa final Piala Dunia 1966 yang mengundang kontroversi sehingga hari ini.

Terikat 2-2 sama dan bermain dalam masa tambahan, England mula menyerang Jerman Barat. Bermuka daripada hantaran lintang Alan Ball, bola tersebut kemudian disambut dan dirembat oleh penyerang West Ham, Geoff Hurst.

Bola rembatan Hurst terkena palang dan melantun di atas garisan gol sebelum dikeluarkan oleh pertahanan Jerman Barat.

Pengadil perlawanan ketika itu, pengadil Switzerland, Gottfried Dienst yang tidak pasti dengan gol tersebut kemudiannya berbincang dengan penjaga garisan, Tofiq Bahramov dari Azerbaijan (ketika itu masih di bawah jajahan USSR).

Selepas berbincang, pengadil memberikan gol kepada England.

Sehingga kini orang Jerman dan British masih berdebat mengenai gol tersebut. Orang Jerman gemar mengambil hasil kajian Universiti Oxford dan Imperial College London untuk menyokong hujah bahawa – rembatan Geoff Hurst tersebut tidak gol.

Tetapi orang British berkeras dengan pendapat bahawa rembatan Hurst tersebut merupakan gol.

Kini buat kali pertamanya orang Jerman menawarkan penyelesaian kepada kemelut 1966 ini. Mereka sanggup mengakui gol Geoff Hurst tersebut – jika orang British mengundi kekal dalam EU.

Janji lain

Selain itu, akhbar Bild juga menulis orang Jerman akan berjanji:

2. Akan menyimpan kerusi berjemur (loungers) siap dengan tuala untuk orang British di kolam renang hotel

3. Tidak akan menggunakan losyen perlindungan sinaran matahari sebagai solidariti kepada orang British yang kerap ‘sunburned’

benidorm-7

4. Tidak akan membuat lawak terhadap telinga Putera Raja Charles

PUBL_03505_0003380A

5. Tidak akan memasukkan penjaga gol mereka jika England bertemu Jerman dalam sepakan penalti

6. Sanggup menjadi watak jahat dalam setiap filem James Bond selepas ini

7. Melewatkan zon masa Jerman selama sejam supaya sama dengan zon masa England

8. Menugaskan Joachim Loew supaya menjaga Crown Jewels of the United Kingdom

Joachim-Low-scratch-and-sniff-Germany-2-0-Ukraine-Euro-2016-News

9. Mendesak EU supaya mengharamkan buih di minuman bir Jerman seperti yang dikehendaki orang British

10. Akan datang ke perayaan ulang tahun ke-100 Queen Elizabeth

Nota editor:

Ketika artikel ini sedang ditulis (23 Jun 2016, 7pm waktu Malaysia), secara puratanya undian untuk mengekalkan Britain dalam EU masih mendahului tipis (51%) undian untuk mengeluarkan Britain dari EU (49%).

[adrotate banner=”9″]

Baca juga: Referendum Kesatuan Eropah: Kesan Yang Peminat Bola Sepak England & Scotland Perlu Tahu

Leave a Reply