Aidil Zafuan Berharap Semua Pihak Dapat Patuhi SOP Latihan Fasa 1

Aidil Zafuan

Pertahanan Johor Darul Ta’zim (JDT) yang juga tonggak skuad kebangsaan, Aidil Zafuan Abdul Radzak, menyeru semua pemain dan pasukan untuk sama-sama mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan pada latihan fasa 1 sepertimana diarahkan oleh Malaysian Football League (MFL).

Baginya, tiada cara lain jika mahu mengharapkan latihan penuh dapat dijalankan dalam masa terdekat kecuali semua pihak tidak melanggar SOP terutama mengekalkan corak latihan yang tidak mengamalkan body contact selain berdisiplin di gelanggang latihan.

Selain itu, pemain berpengalaman itu melihat pematuhan SOP berkenaan juga salah satu peranan perlu dimainkan warga bola sepak bagi mengelakkan jangkitan wabak COVID-19 yang masih belum berakhir di negara ini.

“Saya mengharapkan kita mampu ikuti segala arahan diberikan demi kebaikan bersama kerana kita tidak mahu selepas ini berlaku benda-benda yang tidak diingini seperti penularan virus COVID-19 dalam kalangan pemain.

“Ini merupakan tanggungjawab kita bersama bagi mengikuti SOP yang ditetapkan bagi membendung penularan wabak COVID-19 selain menjaga kepentingan liga kita.

“Dalam masa sama, saya bersetuju juga jika kita sama-sama kekalkan disiplin dengan ikuti semua SOP, kita boleh sama-sama memastikan latihan secara penuh dapat dibuat dalam masa terdekat, ” katanya.

Rabu lalu, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Football League (MFL), Dato’ Ab Ghani Hassan menegaskan latihan fasa 1 bakal menjadi penanda aras penting buat pasukan sebelum pengendali liga tempatan itu melanjutkan proses kepada fasa 2.

Ini kerana proses kepada fasa 2 iaitu latihan secara ‘body contact’ akan menjadi lebih cerah jika kesemua pasukan patuh serta disiplin mengikuti setiap Prosedur Operasi Standard (SOP) ketika menjalani sesi latihan dalam fasa 1 tanpa ‘body contact’.

Sementara itu, JDT yang telah mendapat kelulusan MFL telah menjalani latihan pertama pada Khamis di pusat latihan JDT di Padang Seri Gelam.

Menurut Aidil, permulaan latihan ini sebagai sesuatu yang baik kerana bukan sahaja kepada dirinya bersama JDT namun juga bersama skuad kebangsaan.

“Latihan pertama saya dengan JDT berjalan dengan lancar walaupun mungkin banyak perkara kita perlu ikuti dengan penuh berhati-hati terutama dari segi penjarakan dan tidak boleh bersentuhan semasa melakukan latihan.

“Tiga bulan selepas tidak dapat berlatih bersama, bagi saya berjumpa dengan kembali rakan sepasukan memang satu menggembirakan tetapi dalam masa sama perlu menjaga batas agar tidak melanggar SOP.

“Bagi saya, situasi kebenaran berlatih lebih awal ini cukup positif kepada perkembangan liga kita selain skuad kebangsaan kerana ia akan membantu jurulatih mendapatkan pemain yang cergas bagi hadapi aksi di peringkat antarabangsa,” ujar Aidil Zafuan lagi.

Kredit featured image: JOHOR Southern Tigers

Baca artikel lain kami mengenai Aidil Zafuan:

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN