Adakah Kim Pan-gon Bakal Buat Perubahan Untuk Aksi Menentang Tajikistan?

Berbaki sehari sebelum aksi final King’s Cup yang akan berlangsung di Stadium 700th Anniversary of Chiang Mai, dengan membabitkan pertemuan antara Malaysia dan Tajikistan, pastinya debaran sangat dirasai penyokong bola sepak negara.

Berdasarkan perlawanan pertama ketika menentang Thailand, jelas ada beberapa perkara yang perlu diperbaiki oleh skuad tempatan dari segi kesebelasan utama serta corak permainan.

Rumusan aksi menentang Thailand

Pada aksi separuh masa pertama ketika menentang Thailand, barisan pemain negara berjaya beraksi dengan begitu baik untuk tidak membenarkan lawan daripada menguasai permainan.

Namun, keseimbangan tersebut mula goyah di separuh masa kedua apabila Malaysia lemas dengan intensiti tinggi dipamerkan oleh Thailand sehingga corak permainan skuad negara menjadi kucar kacir.

Pemain tumpuan pada malam tersebut yang dilihat serba tidak menjadi ialah Nor Azam Azih di separuh masa kedua, apabila beliau tenggelam di bahagian tengah bersama pasangannya Brendan Gan.

Azam yang tidak akan beraksi pada perlawanan akan datang kerana isu layangan kad merah pastinya akan digantikan oleh pemain lain di posisi tersebut untuk berdepan Tajikistan.

Nazmi Faiz Mansor pilihan utama

Jika dilihat, pemain tengah Johor Darul Ta’zim iaitu Nazmi Faiz Mansor mungkin menjadi pilihan utama Kim Pan-gon untuk aksi malam esok bagi menggantikan khidmat Azam Azih.

Nazmi yang memiliki corak permainan seakan sama seperti Azam jelas menjadi harapan terbaik buat Pan-gon untuk terus bergandingan bersama Gan yang menjalankan tugas dengan cemerlang ketika berdepan Thailand.

Nazmi dilihat sebagai calon sesuai
Kredit foto: FAM

Selain Nazmi, pilihan lain yang dimiliki oleh Pan-gon ialah tonggak tengah Kuala Lumpur City iaitu Zhafri Yahya untuk mengisi posisi tersebut.

Namun pemain ini lebih dominan sebagai pemain sayap serangan serta peluang untuk Zhafri bermula dalam senarai kesebelasan utama mungkin tipis, kerana ini menjadi penampilan beliau bersama skuad negara.

Manakala, Mukhairi Ajmal dari Selangor mungkin mempunyai peratus lebih tinggi untuk dipilih Pan-gon berbanding Zhafri Yahya.

Pemain muda berbakat itu mempunyai segala yang diperlukan oleh pengendali dari Korea Selatan tersebut untuk beraksi dalam senarai kesebelasan utama.

Tambahan pula, keserasian antara Mukhairi dan Gan juga sudah terbukti apabila kedua pemain ini merupakan nadi utama buat Selangor musim 2022.

Adakah rombakan pemain lain diperlukan?

Berdasarkan 24 nama yang telah dibawa oleh Pan-gon ke Chiang Mai, setakat ini hanya lapan sahaja lagi pemain belum diberi peluang beraksi ketika aksi pertama.

Jika dinilai senarai kesebelasan utama lalu, rasanya Pan-gon tidak akan membuat sebarang rombakan besar kecuali memberi ruang untuk pemain tidak mendapat tempay sebelum itu sebagai persediaan untuk dibawa tukar pada separuh masa kedua.

Di bahagian pertahanan negara, rasanya tidak ada sebarang perubahan akan dibuat apabila gandingan Cools bersama Khuzaimi Piee serta kelibat Matthew Davies dan Corbin Ong berfungsi dengan baik.

Di bahagian tengah, Gan juga dilihat tidak mempunyai masalah untuk mengekalkan posisinya kerana kekuatan fizikal kapten Selangor itu amat ditagih untuk menentang Tajikistan.

Posisi Azam Azih dijangka bakal diisi oleh Nazmi Faiz Mansor atas kelebihan dari segi pengalaman pemain tersebut berbanding Mukhairi Ajmal.

Rangkaian serangan pula menyaksikan Faisal Halim, Darren Lok, Safawi Rasid, serta Arif Aiman berada dalam prestasi terbaik pada perlawanan lalu dan dijangka Pan-gon tidak akan membuat sebarang perubahan.

Paling jelas, kedudukan Syihan Hazmi kemungkinan besar tidak akan digugat langsung pada aksi final ini kerana beliau menjadi watak penting ketika aksi menentang Thailand pada Khamis lalu.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN