5 Masalah Bola Sepak Di Asia Tenggara Yang Masih Belum Selesai

Jika disebut mengenai suasana bola sepak di Asia Tenggara, jelas masih lagi banyak perlu diperbaiki dan masa untuk terus berkembang bagi memberi daya saing bersama benua lain.

Walaupun begitu, isyarat ketika ini menunjukkan sesuatu yang sangat positif, selepas beberapa negara sudah mula berevolusi dari segi corak permainan serta semakin berani mencabar wakil dari benua lebih baik seperti Asia dan Eropah.

Namun, beberapa masalah masih lagi dihadapi, dan perkara tersebut tidak banyak lagi mengalami perubahan dan kekal statik hingga kini.

Masalah-masalah tersebut bukan sahaja merangkumi kepada pasukan, malah ia juga membabitkan isu penyokong dari segi mentaliti dan budaya yang sukar dihakis.

Asean Football telah pun menyenaraikan isu-isu yang dihadapi tersebut dan ianya masih lagi kekal sehingga kini, malah dilihat semakin teruk daripada kebiasaan.

Perang di media sosial

Masalah ini dilihat paling utama jika ada kejohanan yang membabitkan sesama negara di rantau Asia Tenggara seperti saingan Piala AFF berlangsung kini.

Komen-komen yang tidak bertamadun seperti hinaan, ejekan, meletakkan gambar tidak sepatutnya sering kali mewarnai media sosial dalam kalangan penyokong sesama negara Asia Tenggara setiap kali ada kejohanan berlangsung.

Contohnya, penyokong Indonesia dan Malaysia boleh dikatakan sangat popular dalam melancarkan peperangan di media sosial ini sejak sekian lama.

Perkara ini akan dilihat terus berkekalan dan sukar diubah kerana ianya sudah menjadi budaya sesama penyokong sejak sekian lama.

Keganasan di stadium

Salah satu perkara yang merisaukan kini ialah insiden keganasan sesama para penyokong yang dilihat semakin menjadi-jadi malah ia kini turut melibatkan nyawa.

Sebagai contoh, Tragedi Kanjuruhan yang berlaku pada beberapa bulan lalu telah menyebabkan ramai penyokong bola sepak di sana terkorban dan menyebabkan saingan Liga 1 Indonesia dihentikan seketika untuk siasatan.

Terbaharu, insiden keganasan tersebut terus berlaku dengan sekali lagi membabitkan penyokong Indonesia yang menyerang bas membawa para pemain Thailand untuk aksi Piala AFF.

Perkara ini bukan sahaja mencerminkan negara, malah ia juga memberi gambaran buruk mengenai bola sepak di Asia Tenggara kepada benua lain.

Di Malaysia juga beberapa insiden sebegini berlaku dengan terbaharu bas yang membawa pemain Selangor telah diserang penyokong Terengganu sehingga menyebabkan ada kerosakan berlaku.

Pembubaran kelab tempatan

Selepas wabak pandemik Covid-19 berlaku, beberapa kelab tempatan di rantau Asia Tenggara mula menarik diri kerana pelbagai isu seperti masalah kewangan.

Perkara-perkara ini bukan sesuatu yang asing, tambahan lagi jika membabitkan kelab yang tidak mempunyai sumber kewangan kukuh serta penyokong ramai.

Di Malaysia, Petaling Jaya City antara kelab terbaharu yang sah menarik diri untuk saingan Liga Malaysia (Liga-M) musim hadapan, namun ada perkhabaran pasukan tersebut mungkin akan terus kekal bersama pengurusan baharu.

Kualiti pengadil

Isu konsistensi pengadil ini jelas menjadi sangat popular dan sudah banyak disuarakan oleh pelbagai pihak terutama sekali dalam kalangan penyokong sejak sekian lama.

Selain isu yang berlegar dalam saingan liga domestik di negara masing-masing, kualiti pengadil yang bertugas untuk siri perlawanan antarabangsa membabitkan wakil Asia Tenggara juga kurang memuaskan.

Jika dibandingkan dengan benua yang lebih maju dalam bola sepak, jurang pengadil di Asia Tenggara kini masih lagi agak jauh dan perubahan segera pastinya diharapkan oleh para penyokong.

Infrastruktur yang masih mundur

Tidak perlu melihat kepada kualiti stadium masing-masing jika prasarana lain juga masih lagi dalam keadaan menyedihkan serta serba kekurangan.

Sesetengah kelab tempatan di Asia Tenggara juga dikhabarkan masih lagi tiada padang infrastruktur yang baik di padang latihan dan para pemain masih perlu menukar baju dalam kenderaan masing-masing.

Kualiti padang yang digunakan juga masih lagi kadangkala menyedihkan dari segi sistem pengaliran air, permukaan berlopak, serta rumput kering dilihat jelas pada kaca televisyen.

Walaupun begitu, usaha-usaha mula dibuat kini selepas kesedaran mula timbul dalam kalangan masing-masing yang bertangggungjawab untuk tampil memberi terbaik dalam pemodenan bola sepak di Asia Tenggara.

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN