2 Tonggak KL City Kembali Perkukuh Pasukan Untuk Berdepan Sri Pahang

Kuala Lumpur City (KL City) umpama mendapat tonik terbaik untuk menaikkan motivasi mereka pada perlawanan hari ini dalam saingan suku akhir kedua Piala Malaysia 2023 bertemu Sri Pahang di Stadium Darul Makmur (SDM).

Apa tidaknya, dua tonggak import pasukan tersebut yang sebelum ini tidak beraksi iaitu Sebastian Avanzini serta Giancarlo Gallifuoco akan menyertai mereka bagi perlawanan hari ini untuk berdepan cabaran Tok Gajah dalam misi untuk melayakkan diri ke separuh akhir.

Perkara ini disahkan sendiri menerusi pengendali utama KL City iaitu Nenad Bacina tentang kehadiran kembali dua bintang import tersebut bersama pasukan untuk aksi hari ini yang dianggap sangat getir.

Sebelum itu, KL City dilihat mengalami sedikit kesukaran khususnya di posisi pertahanan ketika berdepan cabaran Sri Pahang selepas mereka kehilangan Gallifuoco kerana penggantungan kad kuning.

Kehadiran kedua pemain ini dijangka bakal memberi lebih banyak idea buat Bacina dalam usaha mereka untuk mempertahankan kelebihan satu jaringan sebelum itu ketika menghadapi Sri Pahang pada saingan suku akhir pertama lalu.

Walaupun begitu, nasib dua penyerang muda KL City iaitu Haqimi Azim serta T. Saravanan masih lagi belum dipastikan jika dapat beraksi atau tidak kerana mereka masih berada bawah pemantauan.

“Gallifuoco akan kembali, Sebastian Avanzini juga akan kembali. Malah saya akan memantau tahap kesediaan T Saravanan, begitu juga Haqimi Azim,” katanya menerusi laporan dikeluarkan oleh Harian Metro.

Untuk aksi hari ini, Bacina sedar tentang laluan berliku bakal dihadapinya kerana mereka akan beraksi di gelanggang keramat Tok Gajah yang pastinya mahu mencipta kebangkitan untuk mencari slot ke separuh akhir Piala Malaysia.

Walaupun mencatat kemenangan 1-0 pada perlawanan lalu hasil jaringan tunggal daripada Romel Morales, Bacina melihat ianya sebagai bukan suatu kelebihan dan sesuatu perlu dilakukan untuk mengelakkan KL City kecewa di tempat lawan.

Namun, pengendali berpengalaman itu tetap tampil dengan sangat positif selain mengharapkan aksi permainan ditampilkan lebih menarik daripada anak-anak buahnya.

“Perlawanan berikutnya (aksi kedua Piala Malaysia) dengan Sri Pahang di tempat mereka dah tentu lebih mencabar.

“Saya fikir pemain perlu yakin pada diri sendiri di mana mereka ada kualiti. Inilah yang kita mahu dan saya nak pemain dapat pamerkan aksi menarik,” katanya lagi.

Untuk aksi hari ini, dijangka Bacina akan menurunkan kesebelasan terbaik beliau untuk mengimbangi kekuatan di posisi pertahanan dan serangan supaya KL City dapat menoktahkan ia kepada kemenangan bagi melayakkan diri ke pusingan separuh akhir Piala Malaysia 2023.

Sumber:
Harian Metro

Sejak 2015, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memberi berita terbaik untuk bola sepak tanah air khususnya.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, Semuanya BOLA bukan dimiliki oleh syarikat besar untuk menampung kos operasi kami untuk jangka masa panjang.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk masa yang mendatang. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong Semuanya BOLA daripada serendah RM2.00 dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang sudi diberikan. Terima kasih.

Moving forward as one.

Klik pautan di bawah untuk mulakan sumbangan. Nama penyumbang akan dipaparkan dalam 1 halaman khas untuk anda yang menyokong kami.

// KLIK UNTUK SUMBANGAN